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MEMORANDUM 
 
SUBJECT:  Effect of RCRA Amendments on Neutralization 
          Surface Impoundments 
 
FROM:     Marcia Williams, Director 
          Office of Solid Waste 
 
TO:       Merrill S. Hohman, Director 
          Waste Management Division 
          EPA Region I 
 
This is in response to your February 8, 1985, request for 
interpretation of Section 213 and 215 of the 1984 RCRA amendments, 
as it relates to neutralization surface impoundments.  I regret 
the delay in this response. 
 
Regarding the interim status surface impoundment retrofitting 
variances, you asked several questions on the §3005(j)(4) variance. 
Section 3005(j)(4) allows interim status surface impoundments to 
receive a modification from the minimum technology standards if 
the impoundment is designed, located, and operated in such a way 
as to assure that there will be no migration of any hazardous 
constituents to surface waste or ground water at any future 
time.  The exemption request could be made, similar to qualifying 
for a §265.90(e) ground-water exemption, by a showing that the 
waste is neutralized and there will be no migration of any hazardous 
constituents at any future time. 
 
In order to make this showing, one must know what hazardous 
constituents are in the waste.  This can be done by a chemical 
analysis of the influent wastewater, the contents of the surface 
impoundment, and/or the ground water.  One way to do this would 
be through a full or modified Appendix VIII analysis.  Given the 
analytical problems with Appendix VIII, I suggest using the Appendix 
VIII guidance we recently sent you.  I should note that if there are 
any Appendix VIII constituents in the waste that are not very 
efficiently destroyed by neutralization, this exemption will be 
quite difficult to get. 
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You also mentioned the §3005(j)(2) retrofitting exemption 
although you asked no particular questions concerning the exemption. 
You are correct, however, in assuming that this exemption might also 
be available to neutralization impoundments. 
 
I have attached a copy of the latest draft guidance document 
that we are preparing on the surface impoundment retrofit 
variances.  It contains a few revisions from the draft sent to 
you in early January.  This document will soon be sent to OMB for 
review prior to noticing it to the public. 
 
Regarding your questions concerning certification of ground- 
water monitoring requirements (§3002(e)(2)(B)) for neutralization 
surface impoundments, your proposed approach is reasonable: 
certification that the §265.90(e) exemption rightfully applies 
and a monitoring schedule in the permit application for developing 
the Part 264 Subpart F ground-water monitoring system.  The 
requirements of Section 270.14(c), especially paragraphs (2), (3), 
and (5), must be met, however, in order to determine that the 
permit application is complete. 
 
If you have any questions please feel free to contact Paul 
Cassidy, at FTS 381-4682. 
 
Attachment 
 
cc:  J. Lehman 
     K. Shuster 


