
RO 12593 

PPC  9487.1986(04) 
 
ABOVE-GROUND LAND EMPLACEMENT FACILITIES, N.J. LAW 
 
MAR 26 1986 
 
Honorable James J. Florio 
Chairman 
Subcommittee on Commerce, Transportation 
   and Tourism 
Committee on Energy and Commerce 
U.S. House of Representatives 
Washington, D.C. 20515 
 
Dear Mr. Chairman: 
 
This is in response to your letter of February 26, 1986, 
regarding the regulatory status of "above-ground land emplacement 
facilities" under the federal hazardous waste regulatory 
program.  
 
The phrase "above-ground land emplacement facilities"  
is not a term used in the federal regulations for treatment, 
storage, and disposal of hazardous waste.  However, based on  
the information in  your letter, it appears that the New 
Jersey Hazardous Waste Facilities Siting Commission defines 
that phrase as permanent placement of wastes on or in the land.  
under the Resource Conservation and Recovery Act (RCRA) and 
implementing regulations, permanent placement of hazardous 
waste, including perpetual "storage" falls into the regulatory 
category of land disposal.   
 
Over the past several years, we have reviewed a number 
of proposals for "above-ground" long-term storage or disposal.  
Without exception, we have viewed each of these proposals as  
land disposal, and, more specifically, as landfills. */ 
                                      
*/ EPA permitting regulations for hazardous waste facilities 
recognize five kinds of land-based treatment, storage, or  
disposal units: surface impoundments, waste piles, land 
treatment units, underground injection wells, and landfills.  
The permanent placement of hazardous waste is permitted only 
at land treatment units, disposal surface impoundments, 
underground injection wells, and landfills.  Under EPA regulations 
(40 CFR §260.10), a landfill is defined as a "catchall" 
category, encompassing land disposal of hazardous waste that 
does not constitute disposal in any of the other three categories.   
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I would like to also clarify certain points in your letter.  
You state on page 2, that "Therefore, the ban applies when the 
addition of absorbents fails to convert the liquids into a non- 
liquid form or fails in eliminating free liquids in the waste." 
As stated above, the bulk hazardous liquid ban applies even if  
(or when) an absorbent has been added to the waste and changed 
its physical character (i.e., changed the waste from a liquid to 
a solid).  
 
Another point that you raised on page 2 is that the bulk 
hazardous liquid ban does not apply to non-liquid (i.e., solid) 
hazardous waste or wastes containing no free liquids, whether or 
not absorbents have been added.  This statement is true only if 
a bulk waste is initially determined to be a solid by the Paint 
Filter Liquids Test (Method 9095).  This amendment does not 
prohibit a landfill owner or operator from adding an absorbent 
to a solid hazardous waste if he/she so chooses.  If, however,  
the bulk waste is initially determined to be a liquid by the  
above test, the addition of an absorbent to treat the waste  
(i.e., make it a solid) converts the waste into a material that  
cannot be placed in a landfill.  
 
I wish to caution you on your reading of §3004(c)(1) and  
(c)(2).  You appear to be combining these two paragraphs into  
one.  The Agency interprets §3004(c)(1) to regulate bulk liquid 
hazardous wastes while �3004(c)(2) regulates containerized liquid 
hazardous wastes.  The bulk hazardous liquid amendment prohibits 
the use of absorbents while the containerized hazardous liquid 
amendment allows absorbents that are non-biodegradable and struc- 
turally stable (i.e., do not release liquids when compressed).  
These two paragraphs ((c)(1) and (c)(2)) are exclusive with 
different legislative histories (one originated in the House, 
the other in the Senate), and thus should not be read to address 
the same universe of waste.   
 
In regard to the example that you provided on page 4, I 
wish to point  out that the Hotline's interpretation does not 
prohibit "these types of liquid elimination processes."  Your 
example refers to free liquid molecules that are bonded within 
the structure of the solidified product (similar to the hardening 
of concrete that binds water molecules.  I understand this  
process (i.e., bonding) to be a chemical reaction and is often 
referred to as chemical stabilization or encapsulation.  These 
bonding processes are what Congress envisioned to be acceptable  
treatment methods for bulk liquid hazardous waste.  Again, what 
the Hotline's interpretation would prohibit is the bulk (or  
non-containerized) disposal in a hazardous waste landfill of a 
liquid hazardous waste that has been treated only by absorption 
regardless of where the absorption (or where the addition of an 
absorbent) took place.  We interpret the Congressional meaning of 
absorption to be the addition of an absorbent, where a physical,  
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and not a chemical, reaction with the liquid fraction takes  
place.  This distinction between physical and chemical processes 
is discussed further in the enclosed guidance.  
 
I hope that this discussion responds satisfactorily to  
your concerns, If you should have any additional comments or  
questions, please contact Paul Cassidy, of my staff, at (202) 
382-4682.  
 
Sincerely 
 
 
J. Winston Porter 
Assistant Administrator 
 
Enclosure 
 
 


