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UNITED STATES ENVIRONMENTAL
PROTECTION AGENCY WASHINGTON, D.C. 20460

February 20, 1996

Barry L. Vedder 
2014 Austin Place
Richland, WA 99352

Dear Mr. Vedder:

Thank you for your letter of January 11, 1996 requesting clarification on
several aspects of the RCRA corrective action program.  The following are
responses to the four questions that you raised in your letter:

1) Are operating RCRA TSD units (e.g., hazardous waste tank
systems, surface impoundments, etc.) considered solid waste management
units?

Yes.  RCRA regulated units are defined in 40 CFR 264.90 as surface
impoundments, waste piles, land treatment units, and landfills that
received hazardous waste after July 26, 1982. RCRA regulated units are a
subset of the universe of solid waste management units (SWMUs).

2) Is RCRA corrective action authority applicable to such units in the event
that the unit has had a release to the environment?

Yes.  The 1984 HSWA amendments extended corrective action authority to
all solid waste management units at TSDFs which received solid or
hazardous waste at any time; as described above, the universe of SWMUs
includes regulated units.

At the same time the HSWA corrective action provisions were enacted,
corrective action for releases to ground water from RCRA regulated units
was already provided for under 40 CFR 264 Subpart F.  As specified in
264.90(a)(2), all regulated units must be in compliance with   264.91
through 264.100 in lieu of  264.101 for purposes of detecting,
characterizing and responding to releases to the uppermost aquifer.  In
practice, cleanup of groundwater and other contamination (e.g., source
materials or contaminated soils) at regulated units is often accomplished
under one administrative vehicle.  For example, a single Federal  3008(h)
corrective action order, or  3004(u) corrective action permit condition, can
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compel cleanup of groundwater and other media at regulated units.
However, in other cases, such as when a state is authorized for the RCRA
groundwater requirements but not for corrective action, cleanup at a
regulated unit may be undertaken under more than one administrative
vehicle, with groundwater cleanup conducted under a state permit and
other cleanup under a Federal corrective action permit or order.

3) Regulations at 40 CFR 270.72(b)(5) remove the reconstruction limit at
interim status facilities with regards to changes necessary to comply with
an interim status corrective action order.  If corrective action is mandated
at an operating RCRA TSD unit at an interim status facility, would
changes necessary to comply with the order be exempt from the
reconstruction limit?

Yes.  The exemption listed at 270.72(b)(5) from the reconstruction limit
applies to corrective action activities that originate within the boundaries
of an interim status facility, including from within regulated or solid
waste management units.

4) Application of corrective action authority to closing TSD units could result
in significant overlap.  Is it EPA's intent that corrective action
requirements be spelled out in the closure plan for the unit, or will the
closure activities be held in abeyance pending completion of corrective
action?

EPA has long recognized the need to more effectively integrate corrective
action and closure activities.  Toward this end, the Agency proposed a
rule entitled "Standards Applicable to Owners and Operators of Closed
and Closing Hazardous Waste Management Facilities; Post-Closure
Permit Requirement; Closure Process; State Corrective Action
Enforcement" (59 FR 55778, November 8, 1994).  In this notice, the Agency
proposed and sought comment on revisions to the current requirements
applicable to facilities with closed and closing land disposal units, as well
as revisions to the requirements for State authorization for corrective
action.  These provisions were proposed as part of the Agency's efforts to
create a consistent approach to cleanup at RCRA facilities.  EPA is
completing its review of comments on these proposed provisions and
plans to proceed with promulgation of the final rule in the near future. 
The current regulations at 40 CFR Part 270.1  require owners and
operators of surface impoundments, landfills, land treatment units, and
waste pile units that received wastes after July 26, 1982, or that certified
closure after January 26, 1983 to obtain a post-closure permit for the
facility, unless they demonstrate closure by removal at those units
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(commonly referred to as "clean closure").  For facilities that did not
receive an operating permit, and closed under interim status standards,
this post-closure permit serves to impose several critical statutory and
regulatory requirements, including the requirement for facility-wide
corrective action.

At the present time, the agency does not intend that closure activities need
be held in abeyance pending completion of corrective action activities in
all cases, or that corrective action requirements need always be specified
in a closure plan.  Given the interrelationship of many closure and
corrective action activities (e.g., both closure activities and corrective
action at closing units typically involve removal of wastes or
contaminated media), the agency encourages coordination between these
activities that results in the most effective and expedient approach to
cleanup and closure of regulated units.  This coordination may take
several forms, including specification of corrective action activities in
closure plans, concurrent activities under closure and corrective action, or
incorporation of closure activities into corrective action permits or orders. 
Which approach is taken depends upon site-specific factors including
state authorization, extent of site contamination, and types of remedial
activities.

I hope that this has helped to clarify the issues that you have raised.  If
you have any further questions, please contact Hugh Davis at (703) 308-8633.

Sincerely yours,

Michael Shapiro, Director Office of Solid Waste

cc:  Dave Bartus, EPA Region X
Moses Jaraysi, Washington State Department of Ecology Joe
Witczak, Washington State Department of Ecology
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---------------
Attachment
---------------

2014 Austin Place
Richland, WA 99352

January 11, 1996

Michael Shapiro
Director, Office of Solid Waste
U.S. Environmental Protection Agency
401 M Street, SW 5301
Washington, DC 20460

Dear Mr. Shapiro,

The purpose of this letter is to request clarification regarding EPA's interpretation
of the RCRA corrective action authority. There seems to be some confusion in the
regulated community regarding whether this authority applies to RCRA TSD
units, or only to non-TSD solid waste management units (SWMUs) at a RCRA TSD
facility.  This confusion may result, in part, as a consequence of the pre-HSWA
corrective action authority applicable to "regulated units."  Indeed, the regulations
indicate that there may be two corrective actions - one applicable to regulated
units (including certain TSDs) promulgated at 40 CFR 264.100 and a second
corrective action for all other SWMUs pursuant to 40 CFR 264.101. This appears to
be clarified at 40 CFR 264.90(a)(2), which imposes the standards of 40 CFR 264.101
to all SWMUs, with the requirements of 40 CFR 264.91 through 264.100 applicable
to regulated units with regards to releases to the uppermost aquifer. The
discussion at 50 Federal Register 28714 (July 15, 1985) appears to support this
interpretation.

In any event, your response to the following questions is requested in order to
help clarify RCRA corrective action authority as applied to RCRA TSD units:

1. Are operating RCRA TSD units (e.g., hazardous waste tank systems,
surface impoundments, etc.) considered solid waste management units?

2. If the answer to question 1 is "yes," does that mean that RCRA corrective
action authority is applicable to such units in the event that the unit has had a
release to the environment?

3. Regulations at 40 CFR 270.72(b)(5) remove the reconstruction limit at
interim status facilities with regards to changes necessary to comply with an
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interim status corrective action order.  If corrective action is mandated at an
operating RCRA TSD unit at an interim status facility, would changes necessary
to comply with the order be exempt from the reconstruction limit? (This question
and question 4 assume that questions 1 and 2 are answered in the Affirmative.)

4.         Application of corrective action authority to closing TSD units could
result in significant overlap. Is it EPA's intent that corrective action
requirements be spelled out in the closure plan for the unit, or will the closure
activities be held in abeyance pending completion of corrective action?

Your response to these questions will enhance my understanding of EPA's
interpretation of the federal corrective action authority. I recognize that state
requirements may impose additional scope or stringency to the corrective action
requirements, and that the responses you provide will necessarily be based
upon interpretation of the federal standards of 40 CFR 264 rather than any state
"add-ons."

Thank you in advance for your time and consideration on
the issues raised in this request.

Sincerely yours,
Barry L. Vedder


