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OFFICE OF SOLID WASTE AND EMERGENCY RESPONSE 
 
OCT 31 985 
 
Mr. Carl J. Schafer, Jr. 
Director 
Environmental Policy 
Acquisition and Logistics 
office of the Assistant Secretary of Defense 
Washington, D.C.  20301 
 
Dear Mr. Schafer: 
 
In your letter of July 25, 1985, you requested EPA concurrence on the 
proposed DoD policy regarding the applicability of the RCRA hazardous 
waste regulations to the demilitarization of military munitions.  These 
are munitions which have not yet been used and which now may be recycled 
or disposed.  Your request raises two issues: 1.) are such military 
munitions subject to RCRA prior to demilitarization and 2.) can DoD 
directives be applied in lieu of RCRA requirements for treatment, storage, 
and disposal of hazardous waste? 
 
Military Munitions Subject to RCRA 
 
RCRA Section 6001 requires federal facilities to comply with all 
Federal, State, and local laws pertaining to the management of hazardous 
waste.  RCRA hazardous waste regulations apply from the time and at the 
point that the material (e.g., military munitions) becomes a hazardous 
waste.  The identification of munitions subject to RCRA must be based on 
the definition of solid and hazardous waste as presented in 40 CFR Part 
261. 
 
Under 40 CFR §261.33, unused commercial chemical products become 
hazardous wastes only when discarded or intended for discard.  Recycling 
(i.e., use, reuse, or reclamation) is ordinarily not considered to be a 
form of discard.  Similarly, unused munitions ordinarily would not be 
considered to be wastes unless and until there is an intent to dispose or 
destroy them, and they would not be wastes when recycled in lieu of 
disposal.  We thus agree that the mere assignment of munitions to the 
Special Defense Property Disposal Account does not automatically subject 
munitions to RCRA.  It is not until DoD decides to handle the material in 
a manner which classifies it as a hazardous waste that its storage and 
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transportation must be in accordance with RCRA rules. 
 
You should be aware, however, that burning of these munitions in 
military deactivation furnaces is considered to be incineration because 
the main purpose of the activity is waste treatment.  Likewise, storage of 
these wastes prior to incineration would also be considered management of 
a hazardous waste. 
 
The DoD strategy for identifying those munitions subject to RCRA 
appears to be in accordance with the RCRA regulations with the exception 
of the exclusion of hazardous waste storage.  Your letter states that 
military munitions are never waste until demilitarization occurs.  We 
interpret "demilitarization," as used in the DoD policy, to encompass all 
activities regulated under the RCRA rules except storage.  Once there is 
an intention to dispose or destroy munitions, their storage as well as 
transportation would be regulated since they are hazardous waste. 
Therefore, the storage and transportation of military munitions that are 
hazardous waste are subject to RCRA prior to demilitarization. 
 
RCRA Applicability to DoD 
 
Your letter suggests that because DoD directives provide adequate 
protection of human health and the environment and "conform" to RCRA 
requirements, that DoD facilities may comply with DoD directives in lieu 
of the RCRA requirements.  Our initial review of your directives indicates 
that in many respects, the DoD directives adequately address the 
corresponding RCRA requirements. However, we have also identified several 
deficiencies. For example, RCRA Subpart I §264.175 requires a containment 
system for container storage, whereas your directives do not.  Under RCRA 
Subpart G §264.113, a closure plan is required for all hazardous waste 
facilities whether or not the facility plans to close.  Your directives 
inaccurately state that this requirement does not apply. 
 
Enclosed is a checklist which identifies all of the RCRA regulations 
promulgated prior to the Hazardous and Solid Waste Amendments of 1984 
(HSWA or the "Amendments").  This checklist is used by the States during 
the State authorization review process to determine the equivalency of 
State standards to RCRA requirements.  We believe the checklist will be 
useful to you, as a first step, to identify major omissions in the DoD 
directives when compared to EPA's "base" (pre-HSWA) program.  Unlike State 
programs, however, the DoD directives must do more than achieve an 
equivalent level of environmental protection to EPA's program.  DoD 
facilities must meet EPA's standards promulgated under RCRA, and thus the 
DoD Directives would need to be revised accordingly. We would be able to 
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help you determine whether specific parts of RCRA apply to DoD (e.g., 
closure requirements). 
 
We are currently revising the checklist to reflect the Amendments and 
we should be able to provide a copy of the draft revised checklist in 
approximately one month.  The Amendments will primarily require additions 
to the checklist; however, a few of the current provisions of the 
checklist may also need to be revised slightly.  Please contact Chaz 
Miller (382-2220) of the State Programs Branch, Office of Solid Waste, 
with regard to the use of the checklist and its revisions. 
 
We are confident that the final DOD directives will facilitate the 
permitting of DOD facilities and should reduce the need for authorized 
States to impose requirements other than those prescribed in your current 
directives. 
 
Sincerely yours, 
 
Original Document signed 
 
Jack W. McGraw 
Deputy Assistant Administrator 
 
Enclosure 
 
 


