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OFFICE OF SOLID WASTE AND EMERGENCY RESPONSE 
 
JUL 31 1987 
 
MEMORANDUM 
 
SUBJECT:  Regulatory Interpretation Regarding Briquetting 
          of Flue Dust 
 
FROM:     Marcia E. Williams, Director 
          Office of Solid Waste 
 
TO:       Judith Kertcher, Acting Chief 
          Solid Waste Branch, Region V (5HS-13) 
 
This is in response to your June 25, 1987, memorandum 
in which you asked for a regulatory interpretation regarding 
flue dust (K061) that is mixed with sodium silicate binder 
and pressed into briquettes for use in steel production by 
the original waste generators.  The regulatory provision that 
covers this situation is 40 CFR §261.2(e)(1)(i), which provides 
that a material is not a solid waste when it is used or reused 
as an ingredient in an industrial process to make a product, 
without first being reclaimed.  (See 50 CFR 638-639;  
January 4, 1985.)  In the Dehli Industrial Products, Inc.  
case, you have indicated that the briquettes made from the 
flue dust are returned to the original generators (under 
batch toiling agreements) who use them in steel production. 
As explained below, our conclusion is that the flue dust is 
not a solid waste.1/  The answers to your specific questions are 
as follows: 
 
     1.   The fact that the flue dust is generated, removed 
          from the site of generation, and later returned 
          the generator does not alter the regulatory 
          status of the recycled material.  The storage of 
          the flue dust is not regulated either at the 
          generator's or the recycler's site provided that the 
          flue dust is not speculatively accumulated. 
                
 
1/   In taking this position, we assume that the flue dust is 
     actually providing materials useful to steel production. 
     See the discussion at 50 FR 638-639, January 4, 1985, for 
     guidance on identifying "sham recycling" operations. 
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     2.   The fact that batch tolling agreements are in place 
          also does not affect the regulatory status of the 
          recycled material.2/  Such agreements would  
          probably help a generator satisfy the burden of 
          proof (§261.2(f)) to document that the generator's 
          material is not solid waste. 
 
     3.   The addition of sodium silicate binder to the flue 
          dust does not change the regulatory status of the 
          recycled material.  EPA has said that briquetting of 
          dry wastes to facilitate resmelting (and this would 
          include the addition of a binding material) is not 
          reclamation.  (See 50 FR 639; January 4, 1985.) 
 
     4.   The process in question is probably not a closed 
          loop system.  The issue here is not whether the 
          waste is recycled on or off site, because nothing 
          in §261.2(e)(1)(iii) limits the closed-loop exemption 
          to on-site recycling.  Rather, information available 
          to EPA indicates that facilities such as Dehli (i.e., 
          electric arc furnaces) typically use scrap steel as 
          feedstock.  As such, the operation does not meet the 
          condition in §261.2(e)(1)(iii) that the recycled material 
          be returned as a substitute for raw material feedstock, 
          and that the process must use raw materials as princi- 
          pal feedstocks.  In this case (scrap steel) the flue 
          dust substitutes for a secondary material, not a  
          raw material. 
                   
 
2/   On April 4, 1983, EPA proposed a conditional exemption for 
     hazardous waste recycled under batch tolling agreements. 
     (See 48 FR 14494-14495.)  EPA rejected this exemption 
     in the final rule.  (See 50 FR 643; January 4, 1985.) 


