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June 15, 1989 
 
Michael Lodick 
President 
North Coast Associates, Inc. 
361 Delaware Avenue, Suite 405 
Buffalo, New York  14202 
 
Dear Mr. Lodick: 
 
This letter responds to your March 20, 1989 letter to 
Ms. Wendy Grieder in the Office of International Activities.  In 
your letter, you requested confirmation from U.S. EPA that the 
export of a secondary material not deemed to be a waste is not 
subject to notice requirements under the U.S.-Canadian Bilateral 
Treaty.  The secondary materials of concern in this case are 
spent abrasive from sandblasting which may or may not exhibit 
the hazardous characteristic for lead (D008) as found at 40 CFR 
261.24.  You claim that these secondary materials are used, 
without prior reclamation, as a substitute for silica, aluminum 
and iron in the manufacture of Portland cement and that these 
materials contain only contaminants that are similar to and no 
greater than those found in the analogous raw materials. 
 
The regulatory status of these secondary materials depends 
upon several factors.  If indeed these secondary materials are 
legitimate substitutes for an analogous raw material, the next 
consideration is how these materials are being recycled.  In 
this case, the secondary materials most likely are being used in 
a manner constituting disposal (i.e., the Portland cement 
manufactured from these secondary materials will be, or is 
likely to be, placed on the land).  As stated at 40 CFR 
261.2(e)(2)(i), materials used in a manner constituting disposal 
are solid wastes (and thus, if hazardous, hazardous wastes). 
Therefore, if these secondary materials do, in fact, exhibit a 
hazardous characteristic, they must be managed as a hazardous 
waste, including manifest requirements. 
 
As a hazardous waste requiring a manifest, such secondary 
materials are subject to the export notification requirements 
under the U.S.-Canadian Bilateral Treaty, even though such  
materials may not be considered a waste in Canada.  Were such 
materials to be recycled in the same manner in this country, the 
recycling facility (i.e., the cement manufacturer) would be 
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required to have a RCRA storage permit.  However, assuming the  
cement no ????  exhibited a characteristic, the cement would not 
be hazardous waste.  If the cement did exhibit a hazardous 
characteristic, it would be subject to 40 CFR Part 266 Subpart C. 
 
On the subject of the responses you received from Michigan 
and Pennsylvania, States are required to provide equivalent 
(i.e., at least as stringent) regulations as the Federal program 
to obtain authorization.  Therefore, authorized State 
requirements must cover, at a minimum, all hazardous wastes 
covered by the Federal program.  If the appropriate personnel in 
the State regulatory agencies wish to discuss the conclusions 
presented in this letter, I would be happy to accommodate them. 
Also, should you have any further questions regarding the Federal 
regulatory status of the spent abrasive material, you may contact 
me at (202) 382-4637. 
 
Sincerely, 
 
 
Matthew A. Straus 
Deputy Director 
Characterization and 
     Assessment Division 


