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FINANCIAL ASSURANCE FOR CORRECTIVE ACTION  
 
August 22, 1986  
 
MEMORANDUM 
 
SUBJECT:  Applicability of Regulations on Financial Assurance for  
          Corrective Action  
 
FROM:     Deborah L. Wolpe  
 
TO:       Gary Gosbee, Region I  
 
You have asked for an interpretation of the applicability of  
the financial assurance for corrective action requirement to both  
regulated units and other solid waste management units.  The July  
15, 1985, final codification rule contained two references to the  
financial assurance for corrective action.  Section 264.101  
entitled "Corrective Action for solid waste management units" 
states that permits shall contain "...assurance of financial  
responsibility for completing such corrective action."  Section  
264.90(a)(2) entitled "Applicability", states that "...The 
financial responsibility requirements of §264.101 apply to  
regulated units."  Your question appears to be whether  
§264.90(a)(2) supersedes §264.101(b), so that financial assurance  
only applies to regulated units.  
 
As you know, regulated units are a subset of solid waste  
management units (see 50 Fed. Reg. 28702, 28714, July 15, 1985).  
Our interpretation is that the statement on financial assurance  
in §264.90(a)(2) is not necessary, but is there as a reminder  
that regulated units are subject to the requirement in §264.101.  
Ordinarily, an owner or operator of a facility with only 
regulated units complies with the requirement of §264.100, not  
264.101, and therefore might miss the financial assurance  
requirement, which is only in §264.101.  Financial assurance  
applies to all solid waste management units, including regulated  
units.  
 
 


