
QUESTION:       If a State has Phase II Component A Interim Authorization, can that State write a permit for a 
surface impoundment under the regulations promulgated on 1/12/81 or must the State wait until 
it is approved for Component C and use the 7/26/82 regulations? 

 
RESOLUTION:   The surface impoundment regulations of 1/12/81 cover only treatment and/or storage units.  The 

regulations require a double liner and leachate detection, collection and removal system.  The 
comment in Section 264.233 (b)(1)(ii) requires that the bottom liner be highly impermeable (thus 
acting as a secondary containment system).  States authorized on the basis of the 1/12/81 
standards may issue permits to facilities which meet those standards until the standards are 
changed on 1/26/83.  These design requirements could satisfy the 7/26/82 exemption 
requirements from the groundwater protection standards (264.222), thereby allowing the State 
to issue permits under the 1/12/81 regulations which would meet the 7/26/82 requirements. 
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