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TO: Stephen D. Luftig, Director 
 Emergency and Remedial Response Division, Region II 
 
 
 In a memorandum of February 12, 1990, Region II raised several questions about the 
applicability of the Land Disposal Restrictions (LDRs) program to a remedial action at a DDT spill site.  
In summary, Plattsburgh Air Force Base had stockpiled high-grade DDT pesticide on a storage pad, 
beginning in 1970.  By 1972, all of the drums had corroded and either spilled or leaked onto the 
ground, adjacent to the pad.  As a result, the soil is currently contaminated with DDT, a halogenated 
organic compound (HOC), in excess of 1000 mg/kg in some areas.  The facility has been listed on the 
National Priorities List. 
 
 In completing the study of the site, several cleanup options are being evaluated.  However 
during this consideration, questions arose as to whether the options would satisfy the LDRs.  
Specifically, you ask for clarification on capacity variances.  Treatability variances, and whether the 
treated waste can be redeposited on-site. 
 
Capacity Variances 
 
 In the Third proposal, a national capacity variance is not proposed for U061 (DDT); the 
Agency believes that sufficient incineration capacity exists for treatment of halogenated organic wastes.  
However, the proposal further states that where soil and debris are contaminated with First, Second or 
Third wastes with a BDAT treatment standard based on incineration, a two-year national capacity 
variance will be granted. 
 
 During a national capacity variance, if the waste is not treated in compliance with the BDAT 
treatment standard and is disposed of in a landfill or surface impoundment, the landfill or surface 
impoundment must meet the minimum technological requirements (MTRs) of 40 CFR 264 Subpart N.  



In addition, during a national capacity variance the waste must meet any applicable standard (e.g., 
California list prohibition) that normally would be superseded by a more waste-specific standard such as 
that for U061. 
 
 Soil containing HOCs in excess of 1000 ppm is subject to the LDRs via the California list 
prohibitions.  (See Part 268, Appendix III.)  At CERCLA/RCRA corrective action sites, this soil has a 
national capacity variance that expires on November 8, 1990.  As a result, soils containing HOCs 
above the prohibition level may currently be disposed of in landfills or surface impoundments that meet 
the MTRs.  After November 8, 1990, the soil must be incinerated in accordance with 40 CFR 268.42 
(a) (2), or meet any alternative standard established through a treatability variance. 
 
Treatability Variances 
 
 Superfund’s guidance document, “Obtaining a Soil and Debris Treatability Variance for 
Remedial Actions,” outlines the process to be followed for establishing alternative treatment levels for 
RCRA hazardous waste.  In this particular case, if a treatability variance is granted for the California list 
HOCs and not U061, the treated waste can be placed in a landfill or a surface impoundment only if it 
meets the minimum technological requirements.  This is due to the fact that California list prohibitions are 
a minimum requirement, and U061 is a First Third “soft hammer” waste that will remain a restricted 
waste after May 8, 1990 (assuming that a national capacity variance is granted to soils containing a 
waste with a BDAT treatment standard based on incineration).  See 53 FR 31188. 
 
 If a treatability variance is granted for U061, once the alternative treatment level is satisfied, 
disposal may occur in any Subtitle C unit.  This results from the fact that the alternative treatment 
standard established for U061 will supersede the treatment standard for the California list HOCs.  For 
more detailed information on obtaining a treatability variance, you can contact Marc Turgeon of my staff 
at 382-7917. 
 
On-site Units 
 
 Your final question was whether waste that has been treated in compliance with the applicable 
Part 268 standard can be redeposited on-site in the unit from which it was removed.  The answer, while 
not entirely clear, is in most cases “yes.”  In the National Oil and Hazardous Substances Pollution 
Contingency Plan final rule (signed February 2, 1990), page 267 states:  “EPA believes that it is 
appropriate generally to consider CERCLA areas of contamination as a single RCRA land-based unit 
or ‘landfill’.”  Furthermore, in most cases these areas of contamination (AOCs) are not subject to the 
design and operating requirements for Subtitle C landfills (40 CFR 264.301) because they are existing 
portions of the landfill.  Any lateral expansion of the existing unit, however, would trigger the minimum 
technological requirements of 40 CFR 264.301 (c). 
 
 Given these facts, the design requirements are not applicable when soil that has been treated in 
compliance with the applicable part 268 treatment standard is redeposited on-site in the existing AOC.  



However, as noted in Superfund Directive 9234.2-04FS, “RCRA ARARS:  Focus on Closure 
Requirements”: 
 

RCRA requirements that are not applicable may, nonetheless, be relevant and appropriate, 
based on site-specific circumstances. . . .For example, minimum technology [sic] requirements 
may be considered relevant and appropriate for one area receiving waste because of the high 
potential for migration of contaminants in hazardous levels to ground water, but not for another 
area that contains relatively immobile waste. 

 
 A related question pertinent to on-site disposal is whether redeposition of the waste into the 
AOC would cause the AOC to be considered a replacement unit and thereby trigger the MTRs.  In 
short, the MTRs would not apply because the AOC is not receiving “new” waste, and thus, is not being 
reused.  (See attached memorandum from Marcia Williams, Director, Office of Solid Waste, to James 
Scarbrough, April 12, 1986, response #3.) 
 
 Finally, although the design and operating requirements contained in Subpart N may not be 
applicable, there may be other requirements that will be applicable.  For example, RCRA closure 
requirements must be met. 
 
 I hope this memorandum clarifies these issues.  Some of the issues that you raised regarding 
capacity extensions are not fully resolved at the Third final rule is still under development.  If you have 
any further comments or questions, please contact Debbie Wood at FTS 382-4770. 
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