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Mr. Ridgeway M. Hall, Jr., Esq. 
Crowell & Moring 
1100 Connecticut Ave, N.W. 
Washington, D.C.  20036 
 
Dear Mr. Hall: 
 
This is in response to your letter of August 2, 1985, and 
our meeting with you and your client, VerTech, on September 13, 
1985, asking our opinion on whether the VerTech wet-air oxidation 
system could be considered a totally enclosed treatment system 
and thus exempt from the regulatory requirements of the Resource 
Conservation and Recovery Act (RCRA) Subtitle C.  You provided 
the Environmental Protection Agency (EPA) with the generic plans 
for a wet air oxidation process that could be directly connected 
to a hazardous waste generator's process equipment.  Since the 
meeting in September, Jack Binning and Gerry Rappe provided 
additional details on the nature of the gaseous phase and above 
ground treatment unites in the process in order to support your 
contention that the process could be considered a totally enclosed 
treatment facility. 
 
After reviewing the information provided on the process 
blueprints, written descriptions of the treatment process, and 
data on treatment of a synthetic waste stream, it is our opinion 
that the VerTech process is not totally enclosed under RCRA.  The 
definition in §260.10 is: 
 
     "Totally enclosed treatment facility" means a facility for 
     the treatment of hazardous waste which is directly connected 
     to an industrial production process and which is constructed 
     and operated in a manner which prevents the release of any 
     hazardous waste or any constituent thereof into the environ- 
     ment during treatment.  An example is a pipe in which waste 
     acid is neutralized (45 FR 33076). 



 

RO 12558 

 

 
The May 19, 1980, Federal Register elaborated on the intent 
of the totally enclosed exclusion: 
 
     Commenters pointed out that in some production processes, 
     wastes (particularly acid and alkaline solutions) are treated 
     in-pipe, often resulting in a non-hazardous discharge. 
     EPA agrees that to classify "totally enclosed 
     treatment systems," such as pipes, as hazardous waste 
     treatment facilities...would not make a great deal of 
     sense.  These facilities by definition do not release 
     wastes or waste constituents into the environment.... 
     The key characteristic of such a facility is that 
     it does not release any hazardous waste or constituent 
     into the environment during treatment.  Thus, if a 
     facility leaks, spills, or discharges wastes or waste 
     constituents into the air during treatment, it is not 
     a "totally enclosed treatment facility" within the 
     meaning of these regulations (45 FR 33218). 
 
A review of the regulation and preamble demonstrates that 
the totally enclosed treatment exemption was intended to exclude 
from regulation a very narrow subset of treatment facilities. 
The regulation provides only one example:  neutralization in 
pipes.  The preamble emphasizes that a facility that discharges 
wastes or waste constituents to the air during treatment cannot 
be considered totally enclosed.  Your wet-air oxidation unit, 
like may other types of thermal treatment unites (defined in 
40 CFR 260.10), does emit constituents to the air during treat- 
ment.  The totally enclosed treatment exemption was not intended 
to exclude such units. 
 
The enclosed regulatory clarification, prepared in July 1981, 
in response to an inquiry from Travenol Labs, limits totally 
enclosed treatment "to pipelines, tanks, and to other chemical,  
physical, and biological treatment operations which are carried 
out in tank-like equipment...."  While the clarification does 
recognize some situations in which minor releases to the air 
would not preclude eligibility for the exclusion, continuous 
gaseous by-products emitted during treatment represent an open 
system that interacts significantly with the environment.  In our 
opinion, extension of the exclusion to thermal treatment units 
would be inappropriate and unjustified by the rationale for the 
exclusion as expressed in the preamble language quoted above.  We 
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believe that thermal treatment units, like incinerators, should 
be subject to regulatory control to assure that they are designed, 
maintained, and operated at all times in a manner that protects 
human health and the environment. 
 
The Agency does not have 40 CFR 264 Subpart P standards to 
establish a permit for VerTech's thermal treatment unit.  There 
are, however, other types of standards that might be used to 
permit an underground wet-air oxidation unit and the associated 
aboveground treatment processes. 
 
Section 270.65 research, development, and demonstration  
permits allow short-term, limited operation for processes that 
have no applicable permitting standards.  These RD&D permits 
are currently being issued for innovative technologies and would 
allow experimental operation of wet-air oxidation with actual 
RCRA wastes.  A copy of the draft guidance manual for RD&D 
permits is being sent to you under separate cover. 
 
Part 264 Subpart X Miscellaneous facilities regulations 
are currently undergoing accelerated rulemaking development. 
Currently, promulgation is anticipated in December 1986.  Sub- 
part X will provide EPA with permitting standards that could be 
applied to thermal treatment processes. 
 
You also may be required to meet the requirements for 
treatment tanks.  The tank regulations proposed on June 26, 1985, 
50 FR 26444, would allow treatment in underground tanks that 
cannot be entered for inspection, and, based on our preliminary 
review, the VerTech process may meet the proposed standards for 
secondary containment.  These proposed tank regulations are 
scheduled for promulgation in June 1986.  Presently, tank regula- 
tions do not allow permitting of an underground tank that cannot 
be entered for inspection. 
 
In any case, thermal treatment that occurs one mile 
underground present unique permitting requirements not specified 
for any RCRA unit.  Section 3005(c)(3) of the Act and 40 CFR 
270.65(a)(3) allow EPA or the State to add terms and conditions 
to permits when necessary to protect human health or the environ- 
ment.  Therefore, when a permit is issued under a particular 
subpart of 40 CFR part 264, additional permitting standards my 
apply, such as the operating conditions of a thermal unit and 
conditions from the Safe Drinking Water Act covering aspects of 
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construction and operation of injection wells (e.g., sealing, 
cementing, location, pressures, size and grade of casing, log, 
and reporting).  The underground injection standards that may 
apply can be found in 40 CFR 146.12(b)(1)-(7), §146.12(d)(d), 
§146.12(e), §146.13(b)(1)-(4), §146.13(c)(1) & (2), and §146.14. 
Specific standards will be specified during the permitting process. 
 
I appreciate your patience while we addressed the difficult 
policy issues created by your request.  EPA welcomes the opportunity 
to work with you to develop wet air oxidation as an environmentally 
acceptable alternative to incineration and other types of chemical/ 
physical and biological wastewater treatment systems. 
 
Sincerely yours, 
 
Original Document signed 
 
J. Winston Porter 
Assistant Administrator 
 
Enclosure 


