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9451.1994(01) 
 
United States Environmental Protection Agency 
Washington, D.C. 20460 
Office of Solid Waste and Emergency Response 
 
February 10, 1994 
 
Mr. Thomas J. Dolce 
GZA-AET 
140 Broadway 
Providence, Rhode lsland 20903 
 
Dear Mr. Dolce: 
 
     Thank you for your letter of December 17, 1993, regarding 
counting waste in satellite accumulation areas. You specifically 
asked if a small quantity generator who collects hazardous wastes 
at satellite accumulation areas must count this waste for the 
purpose of determining generator status. 
 
     The regulations at 40 CFR 261.5(c) state what is, and is not 
included when making quantity determinations. 
 
     Hazardous waste that is not subject to regulation or that is 
subject only to §262.11, §262.12, §262.40(c) and §262.41 is not 
included in the quantity determinations of this part and parts 262 
through 266, 268, and 270 and is not subject to any of the 
requirements of those parts. Hazardous waste that is subject to the 
requirements of §261.6(b) and (c) and subparts C,D, and F of part 
266 is included in the quantity determination of this part and is 
subject to the requirements of parts 262 through 266 and 270. 
 
     To determine generator status, generators must count all 
hazardous waste generated at their facility in a calendar month. 
Wastes not included in the monthly determination are either not 
subject to regulation or subject to only the notification and 
reporting requirements in 40 CFR section 262.22, 262.12, 262.40(c) 
and section 262.41 as cited above. 
 
     Wastes stored in satellite accumulation areas are subject to 
certain container standards (e.g., sections 265.171, 265.172, and 
265.173(a)). The container standards are not among those listed in 
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section 261.5(c) as "not included in the quantity determination." 
Therefore, wastes in the satellite accumulation areas must be 
included in the generators's monthly waste quantity determination 
as well as other on-site quantity determinations. 
 
     For further discussion of this and other generator 
requirements please see 51 FR 10151, March 24, 1986. We have 
enclosed a copy of this Federal Register notice for your 
convenience. If you have questions about this letter, please 
contact Ann Codrington of my staff at (202) 260-4777. 
 
     Thank you for your interest in the safe management of 
hazardous waste. 
 
Sincerely, 
Michael Shapiro 
Director, Office of Solid Waste 


