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Mr. Christoper Harris 
Harris, Tarlow & Stonecipher 
1439 West Babcock 
Bozeman, Montana 59715 

 
Dear Mr. Harris: 
 

Thank you for your letter of September 17, 1998 requesting an interpretation of 
the federal used oil regulations.  Based on subsequent conversations between you and 
my staff, you specifically asked whether a spent petroleum-based solvent that includes 
oily residues as a result of the solvent’s use to clean machine parts would be regulated 
as used oil under 40 CFR Part 279.  The Agency does not consider such spent 
petroleum-based solvent to be used oil and did not intend that it be regulated as such.  
Accordingly, when a petroleum-based solvent is spent (i.e., no longer possesses a 
solvent property) and/or is taken out of service, it becomes a waste subject to a 
hazardous waste determination (see 40 CFR 262.11).  Generators may use their 
knowledge or testing to determine whether a waste is hazardous. 

 
When the Agency promulgated the Used Oil Management Standards (57 FR 

41566, September 10, 1992) it discussed its view that spent petroleum-based solvents are 
not included in the definition of used oil.  Specifically, the preamble states: “(t)oday's 
definition (of used oil) does not include oil-based products used as solvents refined 
from crude oil or manufactured from synthetic materials.  The Agency has always 
viewed petroleum-based solvents as wastes separate and distinct from used oil” (57 FR 
41566 at 41574). 
 

The Agency continues to view spent petroleum-based solvents as wastes 
separate and distinct from used oil, because the source of contamination in used 
petroleum-based solvents is difficult to determine.  Petroleum-based solvents, for 
instance, are used as cleaning agents, degreasing fluids, and part-cleaning solvents in 
the automotive and vehicle maintenance industry, in metalworking operations, and in 
other similar applications.  The process of removing oily residues from parts with a 
petroleum-based solvent not only removes the oily residues by chemically dissolving 
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them, but it also may remove solids or other organic-based materials such as metal 
shavings, waste gasoline, polychlorinated biphenyls, pesticides, and chlorinated 
solvents. 

 
Of course, spent petroleum-based solvents that are intentionally mixed with 

batches of used oil (to make fuel oils, for example) can be regulated as used oil as 
provided in 40 CFR 279.10(b).  It is important to note, however, that even though a 
solvent may be ignitable-only or non-hazardous prior to use, once the solvent has been 
used, it may contain other hazardous contaminants as a result of that usage.  Therefore, 
a hazardous waste determination would be required prior to mixing spent solvents 
with batches of used oil. 
 

Finally, it is also important to note, that EPA regional offices and states 
authorized to implement the RCRA program make determinations regarding the 
requirements that apply in specific situations.  Also, some states have programs that are 
more stringent than the federal hazardous waste and used oil programs.  If you have 
any further questions regarding the federal used oil regulations, please contact Mike 
Svizzero of my staff at (703) 308-0046. 

 
Sincerely, 

 
 
 
 

Stephen Heare, Acting Director 
       Permits and State Programs Division 
 

 
 
 


