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9592.1994(08) 
 
United States Environmental Protection Agency 
Washington, D.C.  20460 
Office of Solid Waste and Emergency Response 
 
September 12, 1994 
 
Mr. T.L. Nebrich, Jr., CHMM 
Technical Director 
Waste Technology Services, Inc. 
640 Park Place 
Niagara Falls, New York  14301 
 
Dear Mr. Nebrich: 
 
Thank you for your letter dated August 17, 1994 requesting 
clarification of the rebuttable presumption provisions contained in 
the Recycled Used Oil Management Standards. (40 CRF 279.44) 
 
As you correctly note, § 279.44(c) of the used oil rules provides 
that the presumption that used oil that contains greater than 1000 
ppm total halogens has been mixed with hazardous waste can be 
successfully rebutted by documenting the source of the halogens, 
i.e., by showing that the halogens are not attributable to 
intentional mixing of used oil and hazardous waste. Your specific 
question is whether information documenting that excess halogens 
are attributable to unintentional mixing of residuals from "RCRA 
empty" drums is sufficient to rebut the presumption of mixing. In 
this situation, if the containers do in fact meet the definition of 
"RCRA empty," information attributing the source of the halogens to 
residual heals from these containers would be sufficient to rebut 
the presumption because the drums do not, by definition, contain 
RCRA regulated hazardous waste. 
 
It is important to note, however, that determinations regarding the 
regulatory status of specific products and/or processes must be 
made on a case-by-case basis by the appropriate State or Regional 
authority. Therefore in order to receive a definitive determination 
regarding the regulatory status of the halogen containing used oil, 
you should contact the appropriate State agency or Regional office. 
You should also note that some authorized States have adopted 
programs that are more stringent than the Federal hazardous waste 
program. 
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If you have additional questions, please call Michelle Ching of the 
New York Department of Environmental Conservation at (518) 485-8988 
or Eydie Pines of my staff at (202) 260-3509. 
 
Sincerely, 
 
Michael J. Petruska, Chief 
Regulatory Development Branch 
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------------------------------------------------------------ 
Attachment 
------------------------------------------------------------ 
 
WTS 
WASTE TECHNOLOGY SERVICES INC. 
640 Park Place 
Niagara Falls, New York  14301 
 
August 17, 1994 
 
Mr. Michael Shapiro 
Director,  
Office of Solid Waste and Emergency Response 
United States Environmental Protection Agency 
401 M Street, S.W. 
Washington, D.C.  20460 
 
Dear Mr. Shapiro: 
 
I am requesting a clarification on what information can be used 
under the "Rebuttable Presumption" regulation for used oil 
(40CFR279.44). 
 
The scenario in question involves a drum reconditioner which 
accepts empty drums for processing. From time to time the drums 
come in with residual heels. The contents of each drum is 
segregated between used oil and others. In each case the drums meet 
the definition of "RCRA Empty." Either before cleaning or after, 
the contents of a drum which contained chlorinated solvents was 
mistakenly emptied into the used oil receptacle. Prior to disposal 
of the used oil, it was determined that the oil contained greater 
than 1000 ppm total halogens. 
 
Since the halogens would have come from a "RCRA Empty" drum and 
therefore non-hazardous, could this fact (RCRA Empty) be used in a 
rebuttable presumption determination. If not, please cite 
references. 
 
If you should have any questions, please do not hesitate to call. 
 
Very truly yours, 
 
Waste Technology Services, Inc. 
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T.L. Nebrich, Jr., CHMM 
Technical Director 


