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AQUEOUS AS USED IN THE CORROSIVITY CHARACTERISTIC 
 
SEP 14 1987 
 
Mr. Stuart J. Gock 
Environmental Coordinator 
Printing Developments, Inc. 
2010 Indiana Street 
Racine, WI  53405 
 
Dear Mr. Gock: 
 
The following information is being provided in response to 
your letter of April 6, 1987, regarding the definition of aqueous 
as used in the Corrosivity Characteristic, 40 CFR Part 261.22(a)(1). 
 
As you are aware, the corrosivity characteristic does not 
specifically define what constitutes an aqueous waste.  However, 
we have developed guidance in defining the term "aqueous."  In 
particular, we consider a waste to be aqueous if it has a liquid 
phase containing more than 50 percent water."  (See attached letter 
from Dr. John Skinner, Director of the Office of Solid Waste, on 
February 26, 1985.)  This position is currently in effect and you 
should use the 50 percent water cut-off as a basis for evaluating 
whether or not to test your wastes for corrosivity. 
 
I should point out that we are considering reviewing this 
position, as well as the need for a regulatory definition of 
aqueous waste.  Therefore, you should be aware that a regulatory 
definition of aqueous may be proposed at some point in the 
future. 
 
If you have any additional questions, please do not hesitate 
to contact me. 
 
Sincerely, 
 
 
Robert Scarberry, Acting Chief 
Waste Characterization Branch 
Attachment 


