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UNITED STATES ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY 
 
DEC 13 1985 
 
LAND DISPOSAL UNIT CLOSURE-CLARIFICATION OF PROPOSED AND 
PROMULGATED RULES 
 
Ms. Ellen E. Eagan 
URS Engineers 
3500 North Causeway Boulevard 
Metairie, Louisiana  70002 
 
Subject:  Land Disposal Unit Closure 
          Clarification of Proposed 
          and Promulgated Rules 
          URS No. 520-02-96 
      
Dear Ms. Eagan: 
 
Thank you for your letter of October 10, 1985, in which you 
requested clarification of several issues relating to land dis- 
posal units. We are responding to your questions in the order 
order in which they were detailed in your letter. 
 
If a land disposal unit contains no waste currently listed 
or characterized as hazardous, and completes all closure acti- 
vities prior to the effective date of any regulation listing or 
characterizing a waste contained in the unit as hazardous, the 
unit would not be regulated under Subtitle C of the Resource 
Conservation and Recovery Act, as amended (RCRA).  If the subject 
land disposal unit is located at an interim status facility under 
the Hazardous and Solid Waste Amendments of 1984 (HSWA) may apply. 
Your letter did not contain sufficient information to make a 
determination on this point.  A land disposal unit not regulated 
under Subtitle C of RCRA would not be required to comply with 
the specific regulations referred to in your questions numbers 2 
through 6. 
 
In response to your question number 7, Section 3004(o)(1)(A) 
mandates that a permit issued to a landfill or surface impoundment 
after November 8, 1984, must require the installation of two or 
more liners and a leachate collection system and ground-water 
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monitoring.  Section 3005(j) of RCRA prohibits surface impound- 
ments in existence on November 8, 1984, and which qualify for 
interim status, from receiving storage or treating waste after 
November 8, 1988, unless the surface impoundment is in compliance 
with the liner, leachate collection system, and ground-water 
monitoring requirements of section 3004 (o)(1)(A).  If a surface 
impoundment becomes subject to these requirements after November 
8, 1984, due to the promulgation of additional listings or 
characteristics for the identification of hazardous waste, the 
surface impoundment must comply with the requirements of Section 
3004(o)(1)(A) four years from the date of promulgation of the 
additional listings or characteristics.  A land disposal unit 
not required to obtain a RCRA permit, including a post-closure 
permit, and not otherwise subject to the HSWA would not be required 
to retrofit under Section 3004. 
 
Since you mentioned in your letter that the subject land 
disposal units are in authorized States, you should contact each 
appropriate State agency for applicable state rules and statutes. 
Currently, no States are authorized for the HSWA.  Any applicable 
requirements under HSWA also must be complied with in addition 
to the authorized States' regulatory program. 
 
Sincerely, 
 
 
Marcia Williams 
Director 
Office of Solid Waste 
 
cc:  Carol Ansheles 
     Peter Guerrero 
     Terry Grogan 
     Dave Fagan 
     Lillian Bagus 
     Benjamin Smith 
     Dov Weitman 
 
 


