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POST-CLOSURE PERMITTING REQUIREMENTS FOR NON-REGULATED 
UNITS 
 
SUBJECT:  Applicability of Post-Closure Permitting 
          Requirements to Non-Regulated Units 
 
FROM:     Marcia E. Williams Director 
          Office of Solid Waste 
 
TO:       Charles E. Finley, Director 
          Hazardous Waste Division, Region X 
 
In your memorandum of May 20 (attached) and in phone 
conversations with Jeff Webb of your staff, you requested 
clarification on several points regarding closure for disposal 
facilities that stopped receiving waste prior to July 26, 1982. 
Outlined below is a discussion of those points. 
 
We agree with your interpretation that land disposal units 
that stopped receiving wastes prior to July 26, 1982 and closed 
after January 26, 1983 are subject to the post-closure permit 
requirements of §270.1(c), but not ground-water monitoring 
requirements of Part 264 Subpart F.  We do not agree with your 
conclusion, however, that such a permit could require compliance 
with Part 265 ground-water monitoring requirements.  Part 265 is 
applicable only to interim status units and cannot be incorporated 
into a permit. 
 
If the unit described above is the only unit at the facility 
subject to permitting, issuance of a post-closure permit would 
have little benefit since ground-water monitoring requirements 
cannot be applied.  The unit/facility in this case should be 
closed under interim status, and thus subject to the general 
closure performance standards of Part 265 and post-closure ground- 
water monitoring (§265.117), as applicable.  If the unit has 
caused ground-water contamination, enforcement action to compel 
corrective action under §3008(h) should be initiated. Alternatively, 
if the unit is located at a facility which has another unit(s) 
requiring a permit, the 3004(u) corrective action authority would 
apply when the permit is issued since the unit is a "solid waste 
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management unit." 
 
If you have any further questions regarding this issue, please 
contact Dave Fagan, Acting Manager, Permits Policy Program at 
382-4740. 
 
Attachment 
 
cc:  RCRA Branch Chiefs 
     Permit Section Chiefs 
 
 


