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UNITED STATES ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY 
 
JAN 20 1987 
 
Dr. Suellen Pirages 
Director 
Institute of Chemical Waste 
   Management 
1730 Rhode Island Avenue, N.W. 
Suite 1000 
Washington, D.C.  20036 
 
Dear Dr. Pirages: 
 
Thank you for your December 15, 1986, letter concerning 
the Institute's review of the Agency's guidelines developed 
for the management of bulk liquid hazardous wastes.  You 
raise two specific concerns, and I will address them in the 
order in which they were presented. 
 
A value of 50 pounds per square inch (psi) for the uncon- 
fined compressive strength test was selected for a number of 
reasons. A minimum allowable strength was needed as a measure 
of adequate bonding level in a chemically stabilized waste. 
Our analysis indicates that 50 psi is characteristic of a 
bonding level in excess of that achieved with only absorbents. 
As you know, the Resource Conservation and Recovery Act 
(RCRA) Section 3004(c)(1) prohibits disposal of bulk liquids 
treated with only absorbents.  I have enclosed a copy of 
Exhibit 2 as it appears in our bulk liquid guidance document. 
As can be seen in Exhibit 2, stiff clays have an unconfined 
compressive strength of 14 to 28 psi, while very stiff clays 
are in the 28 to 57 psi range. 
 
In your letter you state that currently available pro- 
cesses do not meet this high strength level (i.e., 50 psi). 
You reported that compressive strength data obtained from 
the Institute's members who solidify wastes and sludges 
indicate "a range from 10 to 45 psi depending on setting 
time." 
 
Exhibit 3 (also attached) in our guidance document 
indicates the type of unconfined compressive strengths that 
can be achieved with the addition of 3 or 5% cement or lime 
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to a soil sample.  Another Environmental Protection Agency 
(EPA) guidance document, "Guide to the Disposal of Chemically 
Stabilized and Solidified Wastes," indicates that unconfined 
compressive strength value above 50 psi can be achieved on 
actual wastes.  Table 3-5 of the latter document shows that 
wastes treated with a lime-based pozzolan product yielded 
compressive strengths from 26.2 to 169 psi, with all but one 
value being above 50 psi.  Table 4-1 of the same guidance 
lists results of physical properties achieved by sludge stabi- 
lization vendors; these values range from 0.014 psi to 3046 
psi, with 6 of the 9 reported values greater than 50 psi.  I 
believe that these data indicate that compressive strengths 
above 50 psi can be routinely achieved by conventional waste 
chemical stabilization technology. 
 
In addition, moreover, I think it is important to remem- 
ber the role of the unconfined compressive strength test as 
explained in the bulk liquid guidance.  The unconfined com- 
pressive strength test is to be used when the regulatory 
agency is uncertain whether unacceptable treatment has occurred 
(i.e., solely by absorption) as opposed to an acceptable method 
(i.e., chemical stabilization).  When a landfill owner or 
operator demonstrates to a permit writer that the treatment 
method for the bulk liquids is not solely by the addition of 
an absorbent but rather by a chemical stabilization method, 
the unconfined compressive strength test need not be used. 
 
Your second concern deals with generator and landfill 
owner/operator responsibility/liability.  You state that the 
"intent of RCRA clearly gives generators responsibility for 
the fate of their wastes."  The bulk liquid management require- 
ments are contained in the land disposal facility management 
standards section of RCRA (i.e., Section 3004).  These stan- 
dards are enforceable against only the owner or operator of 
the facility, and not against a waste generator who is a 
client of such a facility.  Consequently, the owner or operator 
is responsible for ensuring that the treatment of bulk liquids 
does not occur solely by the use of absorbents.  While commer- 
cial landfill owners or operators may have private contractual 
agreements with generators regarding the use of absorbents, 
such agreements in no way relieve the landfill owner or operator 
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from compliance with the facility management standards of RCRA. 
if you should have any additional questions, please feel 
free to contact Paul Cassidy, in our Land Disposal Branch, 
at 382-4682. 
 
Sincerely, 
 
 
J. Winston Porter 
Assistant Administrator 


