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WASTE MANAGEMENT OPTIONS FOR ZINC-CARBON BATTERIES 
 
United States Environmental Protection Agency 
Washington, D.C. 20460 
Office of Solid Waste and Emergency Response 
 
May 6, 1993 
 
Mr. J. W. Eggenberger, Director  
Directorate of Disposal Management  
  and Environmental Protection  
Defense Reutilization and Marketing Service  
Defense Logistics Agency  
74 N. Washington  
Battle Creek, Michigan 49017-3092 
 
Dear Mr. Eggenberger: 
 
     Thank you for your letter of March 11, 1993, asking for 
assistance in identifying waste management options for zinc-carbon 
batteries that show low levels of leachable cadmium. This letter 
summarizes several conversations between Mr. Jose E. Labiosa of my 
staff and Mr. Randy Smith of your staff. 
 
     Current land disposal restrictions apply only to those cadmium 
wastes that leach cadmium above 1.0 mg/l, as measured by EP 
Toxicity Test. Wastes that leach cadmium above 1.0 mg/l, as 
measured solely by the TCLP, and that show cadmium levels below 7.0 
mg/l, as measured by EP Toxicity Test, are currently not covered by 
the land disposal restrictions (see footnote 1). 
 
     Assuming your zinc-carbon batteries are D006 wastes that are 
prohibited from land disposal, we must first determine which 
treatment requirements are applicable. In particular, should you 
meet a treatment level in 40 CFR 268.41 or must these batteries 
meet the cadmium-battery recycling standard in 40 CFR 268.42 (a)? 
(See June 1, 1990, 55 Fed. Reg. (22562-22563).) 
 
     Zinc-carbon batteries are not subject to the cadmium-battery 
recycling standard. This determination is based on the information 
provided in the BDAT background Document for D006 and in comments 
supporting the June 1, 1990 rule. EPA's BDAT Background Document 
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for D006 explicitly identifies on pages 2-6 three kinds of cadmium 
batteries subject to the recycling standard: cadmium-nickel, 
cadmium-mercury, and cadmium-silver cells. Comments from the 
National Electrical Manufacturers Association supported the 
recyclability of these types of cadmium batteries (see enclosed 
comment submitted on January 8, 1989, public comment number 
LD12-00218). Based on this information, EPA did not intend to 
include zinc-carbon batteries as part of the Cadmium Batteries 
treatability group. As a result, the treatment standard for D006 
wastes based on stabilization (in 40 CFR 268.41) is applicable to 
your wastes. 
 
     Although the recycling standard is not mandated for zinc- 
carbon batteries, you are not precluded from recovering zinc from 
these batteries. Per your request, we are enclosing a list of 
domestic and foreign facilities that recycle wastes containing high 
levels of zinc (albeit, mostly electric furnace dusts). It is our 
understanding that some of these recyclers can tolerate some levels 
of cadmium in the wastes. We certainly encourage the use of 
recycling technologies over stabilization technologies in order to 
reduce our dependency on land disposal. 
 
     If you have any questions regarding this determination, please 
contact Mr. Richard Kinch, Chief of the Waste Treatment Branch, at 
(703) 308-8434 or Mr. Jose E. Labiosa, Staff Engineer, of the Waste 
Treatment Branch, at (703) 308-8464. 
 
     We trust this information will be helpful in assessing your 
waste management options for your zinc-carbon batteries. 
 
Sincerely, 
Sylvia K. Lowrance, Director  
Office of Solid Waste 
 
  1  If your zinc-carbon batteries are hazardous  solely 
     because of cadmium levels above 1.0 mg/l (as measured by 
     TCLP), EPA considers these wastes newly identified 
     cadmium wastes and therefore these wastes are not subject 
     to the existing land disposal restrictions. See 40 CFR 
     268.1(e)(3). EPA will, however, be proposing treatment 
     standards for newly identified TCLP wastes later this 
     year. 
 
Enclosures: 
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(1) Comment LD12-00218 
(2) List of Zinc Recovery Facilities 


