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Dear Mr. Roberts:   
 
Thank you for your letter of February 10 concerning RCRA 
permit modifications.  In that letter, you requested advice as 
to whether a facility with a RCRA permit would need to have 
its permit modified because of the amended definition of solid 
waste.  Your letter described two separate scenarios, each of 
which is addressed below. 
 
In the first case, a facility had received a RCRA permit and a unit  
at that facility was handling an unregulated material described in  
the Part B application.  Through the redefinition of solid waste,  
the material is now defined as a hazardous waste.  In this instance,  
the need for a permit modification would have to be determined  
on a case-by-case basis.  If the handling of the previously  
unregulated material was not detailed in the draft permit that  
received public comment, or if conditions contained in the permit  
specifically exempted that unit from RCRA standards, then a  
permit modification would be required.  If the unit and the waste  
was fully detailed in the draft permit and was subject to full RCRA  
standards, then a permit modification would not be required. 
 
In the second case, a facility had received a RCRA permit 
which included a unit that was handling an unregulated material, 
however, the material was not described in the Part B application. 
The applicable law in this case is Section 3005(e)(1) of RCRA 
which provides that any facility in existence on the effective 
date of RCRA statutory or regulatory changes that render the 
facility subject to the requirement to have a permit or interim 
status may qualify for interim status.  Section 3005(e)(1), 
however, is limited to facilities which become subject to the 
requirement to have a permit.  Units at facilities described 
above are not eligible for interim status since interim status 
terminated upon issuance of the permit.  In order for these 
units to handle a newly regulated waste, a facility must apply 
for a permit modification before the effective date of the 
statutory or regulatory amendment mandating such change. 
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Your letter also stated that allowing newly regulated units 
to obtain interim status would be consistent with 40 CFR 270.1(c)(4) 
which allows partial permitting of a facility.  We disagree with 
your interpretation, however, that the section also extends to 
eligibility for interim status.  Finally, your letter stated that 
requiring permit modifications would put permitted facilities at 
an unfair disadvantage with interim status facilities.  We agree 
that the procedures for adding new wastes are less burdensome for 
interim status facilities.  However, newly regulated units at 
such facilities are not automatically eligible for interim status. 
Under 40 CFR 270.72, a revised Part A permit application must be 
submitted prior to any change during interim status.  If the 
change results in an increase in the design capacity of the facility, 
approval may only be granted because of a lack of available treatment, 
storage, or disposal capacity at other hazardous waste management 
facilities.  In no event can a change during interim status exceed 
fifty percent of the capital cost of a comparable new facility. 
 
We recognize that current requirements for adding new 
hazardous wastes at permitted facilities place a difficult burden 
on both the owner/operator and the permitting authority to submit 
and process modification applications in a timely manner.  We are 
currently exploring regulatory alternatives that would provide 
some relief in this area. 
 
If you have any further questions on this subject, please 
contact Peter Guerrero, Chief Permits Branch, at 382-4470. 
 
Sincerely, 
 
Original Document signed 
 
Marcia E. Williams 
Director 
Office of Solid Waste 
 
 


