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OSWER DIRECTIVE #9503.51-1A 
 
UNITED STATES ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY 
 
DEC 24 1985 
 
MEMORANDUM 
 
SUBJECT:    RD&D Permit for a Sludge Drying Process in a Wastewater 
            System 
 
FROM:       Marcia E. Williams, Director 
            Office of Solid Waste (WH-562) 
 
TO:         Allyn M. Davis, Director 
            Hazardous Waste Management Division (6H) 
            Region VI 
 
In your letter of November 15, 1985, you requested written 
confirmation that the use of a sludge drying unit, manufactured 
by Water Management, Inc., at facilities with a wastewater 
treatment unit, would not jeopardize their exemption from RCRA 
permitting.  The sludge dryer is intended to further reduce the 
volume of sludge requiring disposal. 
 
If the sludge drying unit is a tank, as stated in your 
letter, then persons who are currently exempt from RCRA permit 
requirements under 40 CFR _270.1(c)(2)(v) because they have a 
wastewater treatment unit, will continue to be exempt from RCRA 
permitting if they use this sludge dryer.  The Agency has clari- 
fied the definition of "tank", for the purposes of the wastewater 
treatment unit definition in _260.10, to cover unit operations 
which are not obviously tanks such as presses, filters, sumps, 
and many other types of processing equipment.  (See attached 
memorandum dated July 31, 1981 from John Lehman to Richard Boynton, 
"Suspension of Regulations for Wastewater Treatment Units.") 
 
I understand that the intent of the sludge dryer is to 
assist metal finishing industries, who have wastewater treatment 
units, to meet the waste minimization requirements of the new RCRA 
_3002(b).  You should advise Water Management, Inc. that although 
their potential clients will continue to be exempt from RCRA permit 
requirements, their clients must comply with the RCRA manifest 
requirements of 40 CFR Part 262 for generators.  Also, they must 
comply with 40 CFR Parts 261-263, as appropriate.  The clients will 
need to sign the RCRA manifest for off-site shipments of the residue 
resulting from the use of the sludge dryer, including the waste- 
minimization certification statement on the revised Uniform 
Hazardous Waste Manifest Form (see 50 FR 28744-46, July 15, 1985). 
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The client must also submit a biennial report to the Regional 
Administrator which includes a description of the efforts under- 
taken to reduce the volume and toxicity, as well as a description 
of the changes in volume and toxicity of the wastewater actually 
achieved during the year, by comparing it to previous years 
(_262.41, 50 FR 28746, July 15, 1985). 
 
Since the sludge drying unit is intended for use by persons 
with wastewater treatment units, and the facilities with these 
units are exempt from RCRA permitting, it is unclear why Water 
Management, Inc. wants a research, development, and demonstration 
permit to test the unit.  You should discuss this issue with 
Water Management, Inc. to determine if you should spend the 
resources on processing their permit application. 
 
If your staff has any further questions on this matter, 
please have them contact Nancy Pomerleau at (FTS) 382-4500. 
 
Attachment 
 
cc:   Bruce Weddle 
      Jack Lehman (WH-565) 
      Irene Horner (WH-565A) 
      Ken Gray (LE-132S) 
      Peter Guerrero 
      Art Glazer 
      Nancy Pomerleau 
      Tina Parker (WH-562) 
      William Rhea, Region 6 
      Hazardous Waste Division Directors, Regions I-X 
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Attachment 
 
OFFICE OF SOLID WASTE AND EMERGENCY RESPONSE 
 
JUL 31 1981 
 
Richard C. Boynton, Chief 
Permits Development Section 
U.S. Environmental Protection Agency 
John F. Kennedy Building 
Boston, Massachusetts  02203 
 
Re:   Suspension of Regulations for Wastewater Treatment Units 
 
Dear Mr. Boynton: 
 
This letter responds to your recent request for an interpretation of the 
regulations of November 17, 1980 (45 FR 76074) which suspended certain 
requirements of the hazardous waste regulations for owners and operators of 
wastewater treatment units where such facilities are subject to regulation 
under Section 402 or 307(b) of the Clean Water Act. 
 
Your letter is correct in stating that there is nothing in the definitions, 
preamble, or regulations which precludes an off-site hazardous waste 
management facility from qualifying for a suspension of the hazardous waste 
requirements in 40 CFR Parts 122, 264 and 265.  The Agency considered 
limiting the suspension and proposed amendments to on-site facilities but was 
unable to justify that this type of facility was inherently less hazardous 
than an off-site facility so as to necessitate different standards.  
Accordingly, EPA does not intend to distinguish between on-site and off-site 
facilities in this regulation. 
 
Even under the terms of the suspension, hazardous waste shipped to an off- 
site facility will, of course, be subject to the manifest requirements.  In 
addition, the treatment facility must be subject to regulation under either 
Section 402 or 307(b) of the Clean Water Act. 
 
To be completely exempted for now (and ultimately subjected to the permit 
by rule) all units in a facility must meet the definition of "tank" in 
_260.10. Lagoons, incinerators, and other types of facilities are not 
eligible.  It is, however, true that the definition of "tank" is rather 
broad, covering unit operations which are not obviously tanks such as 
presses, filters, sumps, and many other types of processing equipment. 
 
The Agency also intends that the phrase "subject to regulation under either 
Section 402 or 307(b) of the Clean Water Act" should be given a broad 
interpretation.  This phrase includes all facilities that are subject to 
NPDES permits and encompasses facilities subject to either categorical 
pretreatment standards or general pretreatment standards.  It is not 
necessary that the permits actually be issued or that pretreatment standards 
actually be in force.  It is sufficient that the facility be subject to the 
requirements of the Clean Water Act. 
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It should be noted that eligible facilities must in fact be treating "waste- 
waters" and not concentrated chemicals or non aqueous wastes.  While we have 
not promulgated a formal definition, we are interpreting the term to refer to 
wastes which are substantially water with contaminants amounting to a few 
percent at most.  It has been suggested that a formal definition would be 
helpful.  We are considering adding such a definition to the final 
promulgation. 
 
Public comments on the November 17, 1980 proposal also noted that some waste- 
water treatment units do not discharge a liquid stream and thus are not 
subject to the Clean Water Act. [EPA is considering changing this "subject 
to" language to include such zero discharge facilities.]  We expect to 
finalize the proposed regulations for wastewater treatment units and 
elementary neutralization units within the next few months. 
 
If you have any further questions, please do not hesitate to call me or Fred 
Lindsey, the Deputy Division Director at FTS 755-9185. 
 
Sincerely yours, 
 
Original Document signed 
 
John P. Lehman, Director 
Hazardous & Industrial Waste Division 
 
 
 
cc:   Dennis Heubner                R. Stan Jorgensen 
      EPA, Region I                 EPA Region VI 
 
      Ernest Regna                  Robert L. Morby 
      EPA Region II                 EPA Region VII 
 
      Robert L. Allen               Lawrence P. Gazda 
      EPA Region III                EPA Region VIII 
 
      James Scarbrough              Arnold R. Den 
      EPA Region IV                 EPA Region IX 
 
      Karl J. Klepitsch             Kenneth D. Feigner 
      EPA Region V                  EPA Region X 
 
_ 


