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CLARIFICATION OF CERTAIN CLOSURE COST ESTIMATE REQUIREMENTS 
APPLICABLE TO FACILITIES SEEKING A PERMIT 
 
United States Environmental Protection Agency 
Washington, D.C. 
Office of Solid Waste and Emergency Response 
 
July 25, 1994 
 
Ms. Ann Claassen 
Weinberg, Bergeson & Neuman 
1300 Eye Street, N.W. 
Suite 1000 West 
Washington, D.C. 20005 
 
Dear Ms. Claassen: 
 
     This letter responds to your request of July 6, 1994 for 
clarification of certain closure costs estimate requirements 
applicable to facilities seeking a permit under 40 CFR 254. In your 
letter you request guidance on three approaches for developing a 
cost estimate for a containment building.  As you know, containment 
buildings and other units subject top RCRA permit requirements must 
prepare cost estimates for closure as specified in 40 CFR 254.142. 
 
     In brief, Section 264.142 requires that cost estimates must 
equal the cost of closure of a facility at the point where closure 
would be most expensive.  estimates must be based on the costs to 
an owner or operator of hiring a third party to close the facility.  
The cost estimate may not incorporate any salvage value for waste, 
equipment, land, or other assets associated wit the facility.  
Finally, the owner or operator may not incorporate zero cost for 
hazardous or non-hazardous wastes that might have economic value. 
 
     In the first approach you describe a situation where the costs 
to an owner or operator of performing part of the facility closure 
would be factored into the closure cost estimate.  In 40 CFR 
264.142(a)(2) the regulations specify that, "...the closure cost 
estimate must be based on the costs to the owner or operator of 
hiring a third party to close the facility."  Since this approach 
would base the closure cost estimate on the owner or operator 
performing part of the closure, the cost estimate would not reflect 



RO 13688 

the costs of a third party closing the facility.  Therefore, this 
approach would not meet the requirements of 40 CFR 264.142. 
 
     The second approach describes a situation where an owner or 
operator would hire a third party to close the facility.  The third 
party would complete closure as specified in the closure plan.  
Closure activities performed by the third party would include 
removing all waste and decontaminating the facility.  Since the 
cost estimate in this approach would be based on the costs to an 
owner or operator of hiring a third party to close the facility, 
this approach would meet Part 264 requirements for closure cost 
estimates. 
 
     Finally you ask if the third party that provides the cost 
estimate could be the sister corporation of the closing facility.  
You define a sister corporation as a corporation that shares the 
same corporate parent as another corporation.  According to 40 CFR 
264.142(a)(2), a third party is defined as, "...a party who is 
neither a parent nor a subsidiary of the owner or operator."  A 
parent corporation and subsidiary are defined in CFR 264.141(d) as, 
"...a corporation which directly owns at least 50 percent of the 
voting stock of the corporation which is the facility owner or 
operator; the later corporation is deemed a `subsidiary' of the 
parent corporation."  Therefore, a sister corporation would qualify 
as an acceptable third party under Section 264.142. 
 
     In summary, under 40 CFR 264.142 facilities that manage RCRA 
hazardous waste must provide a closure cost estimate that is based 
on a third party conducting the closure.  The third party providing 
the estimate may be corporate sister of the facility requiring the 
closure cost estimate.  Your letter describes a hypothetical 
situation only.  Therefore, the actual cost estimate may vary 
depending on the circumstances at a specific facility. 
 
     Please be aware that under Section 3006 of RCRA (42 U.S.C. 
Section 6926) individual states can be authorized to administer and 
enforce their own hazardous waste programs in lieu of the federal 
program.  When states are not authorized to administer their own 
program, the appropriate EPA Regional office issue the permit and 
is the appropriate contact for any case-specific determinations.  
Please also note that under Section 3009 of RCRA (42 U.S.C. section 
6929) states retain authority to promulgate regulatory requirements 
that are more stringent than federal regulatory requirements.  In 
this letter, we have answered your questions in terms of federal 
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requirements.  To determine the status of specific facilities in an 
authorized state you should consult the appropriate state 
regulatory agency. 
 
     If you have any questions concerning this response, or would 
like to discuss the issue further, please contact Timothy O'Malley 
of the Permits and State Programs Division at (703) 308-8613. 
 
Sincerely, 
 
Michael Shapiro 
Office of Solid Waste 
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----------------------------------------------------------- 
Attachment 
----------------------------------------------------------- 
Weinberg, Bergeson & Neuman 
1300 Eye Street N.W. 
Suite 1000 West 
Washington, D.C.  20005 
 
July 6, 1994 
 
Via Hand Delivery 
 
Mr. Michael H. Shapiro (5301) 
Director, Office of Solid Waste 
U.S. Environmental Protection Agency 
401 M Street, S.W. 
Washington, D.C. 20460 
 
RE:  Closure Cost Estimate for Secondary 
     Smelter Containment Building 
 
Dear Mr. Shapiro: 
 
     We are writing to request clarification of certain closure 
cost estimate requirements under rules implementing the Resource 
Conservation and Recovery Act (RCRA) as applied to the hypothetical 
facts described below.  Your expedited response to the questions 
set forth below would be greatly appreciated. 
 
Hypothetical Facts 
 
     Assume that secondary smelter, which recovers the lead value 
from lead-acid batteries and other lead-bearing materials, has 
constructed a containment building.  The facility has applied for 
a permit modification to include the containment building in its 
Part B permit, which is being processed. 
 
     After cracking, lead-bearing battery parts and other lead- 
bearing material would be temporarily staged in the containment 
building, prior to smelting into lead ingots.  The lead ingots are 
sold as commodities.  The total time period from the receipt of a 
batch of  used batteries and other lead-bearing materials to the 
manufacture of lead ingots is approximately thirty days.  The total 
maximum inventory of hazardous wastes in the containment building 
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is approximately 10,000 cubic yards. 
 
Regulations 
 
The RCRA regulations for containment buildings provide that the 
closure plan for the building must comply with Subparts G and H of 
Part 264 (see footnote 1). Subpart G requires that, "[w]ithin 90 
days after receiving the final volume of hazardous wastes...the 
owner or operator must treat, remove from the facility, or dispose 
of on-site, all hazardous wastes in accordance with the approved 
closure plan" (see footnote 2).  Subpart H requires that the owner 
or operator have a detailed written estimate of the closure cost, 
subject to the following: (see footnote 3)  
 
   (1)   The estimate must equal the cost of final 
         closure at the point in the facility's active 
         life when the extent and manner of its operation 
         would make closure the most expensive, as 
         indicated by its closure plan ...; and 
 
   (2)   The closure cost estimate must be based on the 
         costs to the owner or operator of hiring a third 
         party to close the facility.  A third party is a 
         party who is neither a parent nor a subsidiary 
         of the owner or operator...; 
 
   (3)   The closure cost estimate may not incorporate 
         any salvage value that may be realized with the 
         sale of hazardous wastes...; 
 
   (4)   The owner or operator may not incorporate a zero 
         cost for hazardous wastes ... that might have 
         economic value. 
 
Questions 
 
   In light of the above hypothetical facts and the regulations, we 
request your guidance on whether any of the following three 
approaches to preparing a closure plan and closure cost estimate 
would be acceptable to EPA. 
 
     1.  May the closure plan include the provision that, after 
receipt of the final volume of hazardous waste (i.e., used lead- 
acid batteries and other lead-bearing materials), the owner or 
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operator will continue to process its inventory into lead ingots 
which will be sold as commodities?  As stated above, complete 
processing of batteries usually can be accomplished in a thirty-day 
period, and it certainly can be accomplished within a ninety-day 
period, even for the maximum possible inventory under the 
hypothetical facts set forth above.  Thus, within ninety days of 
receipt of the final volume of hazardous waste, no lead-bearing 
materials used as feedstock in the manufacture of lead would remain 
in the containment building.  The closure cost estimate for the 
containment building would be the costs to the facility to process 
the inventory into lead ingots, plus the costs for a third party to 
remove or decontaminate all hazardous waste residues, contaminated 
structures, contaminated equipment, and so forth. 
 
   Memoranda written in 1983 and 1984, and included in the RCRA 
Permit Policy Compendium, indicate that this would be an acceptable 
approach to the closure plan and the closure cost estimate (see 
footnote 4). Copies of these memoranda are appended. 
 
   This approach (reduction of the waste inventory during closure 
by the owner or operator) is not contrary to the prohibition 
against incorporating salvage value into the closure cost estimate, 
because the continued processing and reclamation of the lead 
battery parts and lead-bearing materials is not "salvage" of the 
parts, but merely constitutes the continued and legitimate 
recycling of those materials, and the value of any lead ingots sold 
from the facility after receipt of the final volume of hazardous 
waste is not being used to offset closure costs. Rather, the 
closure cost estimate is based on the closure costs associated with 
the facility processing the batteries into commodity lead ingots, 
plus necessary decontamination after these recycling activities are 
complete.  For the same reasons, this approach does not involve 
setting a zero cost for hazardous wastes. 
 
   This approach, wherein the estimated costs of continued 
recycling would be those of the owner/operator, may no longer be 
acceptable, however, in light of the 1986 amendments to the RCRA 
regulations requiring that closure cost estimates be based on 
third-party costs (see footnote 5). We would appreciate 
clarification of whether the 1984 memoranda are still valid 
interpretations. 
 
     2.  As an alternative to the above approach, could the closure 
plan for the containment building specify that, upon receipt of the 
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final volume of hazardous waste, the existing inventory of lead 
batteries, battery parts, and lead-bearing materials will be 
removed within ninety days by the owner operator of a separate 
(i.e., third party) secondary smelter which will then reclaim the 
materials at their smelter?  Under this scenario, the closure cost 
estimate would be based on the amount charged by the third-party 
smelter to remove the lead battery and lead-bearing materials, plus 
the costs necessary to remove or decontaminate waste residues, 
building equipment, and so forth.  The closure plan could include 
a fully executed contract between the facility and the third-party 
smelter that would obligate the latter to remove all lead battery 
and lead-bearing materials whenever closure occurs and that would 
specify the cost to be charged by the third party for this service. 
 
   Again, this approach would not involve using salvage costs or 
economic value to offset closure costs.  Rather, it involves 
removal of the hazardous waste from the facility within ninety 
days, in accordance with the closure plan and the requirements of 
40 C.F.R. 264.113(a). The closure cost estimate is then the costs 
charged by the third-party smelter to take the wastes (as specified 
in an enforceable contract), plus costs to remove or decontaminate 
all waste residues and contaminated materials remaining after waste 
inventory has been reduced during closure. 
 
     3.  Assuming the second approach is acceptable, may the third- 
party smelter be a sister corporation of the facility?  That is, 
assume the facility, XYZ, is wholly-owned subsidiary of corporation 
ABC.  ABC has a separate wholly-owned secondary smelter, PQR.  
Thus, XYZ and PQR are sister corporations, with the common parent 
of ABC.  May the closure plan specify that, upon receipt of the 
final volume of hazardous waste at XYZ, PQR will remove all 
existing inventory within ninety days? 
 
   Thank you in advance for your assistance with these matters.  We 
request an expedited reply. If you have any questions, please call 
me at (202) 962-8547. 
 
Sincerely, 
Ann Claassen 
 
Attachments 
 
cc:  Mr. David Hockey (5301) 
     OSW Special Assistant 
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     Mr. Tim O'Malley (5303W) 
     Financial Responsibility section 
     Permits Branch 
 
1  40 C.F.R. �264.1102(a) 
2  40 C.F.R. �264.113(a) (emphasis added). 
3  40 C.F.R. �264.142(a) 
4  The memoranda are: John H. Skinner, Director, Office of Solid 
   Waste, to James H. Scarbrough, Chief, Residuals Management 
   Branch, Region IV, "Closure Cost Estimates Based on Third 
   Party Costs" (January 12, 1984); Chief, Residuals Management 
   Branch, Region IV, to John Skinner, Director Office of Solid 
   Waste, "Closure Plans and Cost Estimates-Treatment of Waste 
   Inventory As Part of Closure Activities" (November 22, 1983); 
   Inventory As Part of Closure Activities" (November 22, 1983); 
   and George A. Garland, Chief, Financial Responsibility and 
   Assessment Branch, to William H. Taylor, Chief, Enforcement 
   Section, Region 6, "Determination of a Facility's Operating 
   Life" (Dec. 3, 1984). 
 
   These memoranda are contained in: U.S. EPA, Solid Waste and 
   Emergency Response (OS-343), RCRA Permit Policy Compendium, 
   Volume 7, EPA/530-SW-91-062G, (1991). In the compendium, the 
   memoranda are numbered 9477.1984(01), 9477.1984(01) 
   Attachment, and 9477.1984(07), respectively. 
5  See 51 Fed. Reg. 16422, 16436-37 (May 2, 1986). 


