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MEMORANDUM 
 
SUBJECT:  90-Day Accumulation of Hazardous Waste in Tanks 
 
FROM:     John H. Skinner 
          Acting Director 
          Office of Solid Waste WH-562) 
 
TO:       Thomas W. Devine 
          Director 
          Air and Waste Management Division, Region IV 
 
This is in response to your memorandum of June 29, 1982 
regarding the 90-day accumulation of hazardous waste in tanks. 
In your memo, you requested headquarters' rationale for allow- 
ing generators to accumulate hazardous waste in tanks under 40 
CFR 262.34.  You pointed out that accumulation in tanks is 
virtually the same activity as storage in tanks, and therefore 
it seems inconsistent to apply different standards to the two 
activities. 
 
Section 262.34 allows generators who accumulate hazardous 
waste as a normal part of their manufacturing or industrial 
processes to do so for short periods of time without obtaining 
a RCRA permit for storage or qualifying for interim status. 
This distinction between accumulation and storage was made 
for practical and administrative reasons.  EPA determined 
that generators should not be burdened with the RCRA permitting 
process for short-term accumulation that is incidental to their 
operations.  We allow generators to accumulate hazardous 
waste in both containers and tanks because we believe that it 
generators adhere to the standards in Part 265 Subparts I 
and J that they can safely accumulate hazardous waste for 90 
days or less without having to obtain a permit.  The require- 
ments of §262.34 were designed to be consistent with both goals 
of relieving generators of RCRA permitting procedures applic- 
able to storage facilities while ensuring protection of human 
health and the environment during accumulation. 
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Regarding your comment that "an empty tank has not been  
defined", the preamble to the January 11, 1982 final rule on 
90-day accumulation (47 FR 1250) gives the following guidance; 
"A tank will be considered 'empty' when it's contents have 
been drained to the fullest extent possible.  Since many tank 
designs do not allow for complete drainage due to flanges, 
screens or syphons, it not expected that 100% of the wastes 
will always be removed."  As you suggest, there amy be cases 
where a tank is never "completely empty."  We recognize this 
problem but believe a deviation from "completely empty" is a 
satisfactory compromise in a real world of day-to-day opera- 
tions. 
 
Finally, you states in your memo that the preamble to 
§202.34 in the May 19, 1980 FR said "Part 264 requirements 
will be added" as requirements for accumulation.  The preamble 
states that "Part 262 may be amended again to include the 
Part 264 final standards for tanks when they are promulgated." 
We have no immediate plans to amend §264.34 to incorporate 
Part 264 Subpart I and J standards for storage in containers 
and tanks.  However, we are re-evaluating the 90-day rule as 
part of the Regulatory impact Analysis (RIA).  We intend to 
complete our analysis or the 90-day rule, including an analysis 
of standards for accumulation in tanks, within 12 months. 
 
Please call Amy Mills of my staff at 382-4755 if you 
have further questions. 


