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LAND DISPOSAL PROHIBITION RULE FOR SOLVENTS 
 
OFFICE OF SOLID WASTE AND EMERGENCY RESPONSE 
 
AUG 10 1987 
 
Mr. Michael Steinberg, Esq. 
Morgan, Lewis, & Bockius 
1800 M Street, N.W. 
Washington, D.C.  20036 
 
Dear Mr. Steinberg: 
 
On June 9, 1987, your client, the Safety-Kleen Corporation, 
requested that the Environmental Protection Agency (EPA) stay 
a portion of its June 4 correction notice to the initial land 
disposal prohibition rule for solvents.  After careful consid- 
eration, I have decided to deny your request.  My reasons are  
as follows: 
 
1.  Safety-Kleen had adequate notice that the distil- 
lation bottoms it produces while treating solvents would be 
subject to the treatment requirements established by the 
prohibition rule.  The rule at issue states that if an initial 
generator's waste contains greater than 1% prohibited solvent, 
then any residues from treating that waste must be treated to 
the Resource Conservation and Recovery Act (RCRA) Section 
3004(m) treatment level unless the initial waste is exempt  
from some independent reason, such as being generated by a 
small quantity generator.  We think that a careful reading of 
the November 7 final rule shows that it includes this require- 
ment.  For example, only generators can certify to a disposal 
facility that the waste is subject to a variance.  Treatment 
facilities, by contrast, must certify that the residues they 
generate meet the treatment standards (see §§268.7(a)(1) and 
268.7(b)(2)).  Section 268.40 likewise states that treatment 
residues must be treated to meet the applicable treatment 
standard. 
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The preamble to the final rule confirms that this was 
the Agency's intent.  The Agency stated explicitly that the 
determination of whether a waste is prohibited must be made 
by the initial generator, (see 51 Federal Register at 44620). 
The Agency also provided a series of flow charts illustrating 
the rule's operation which again indicate without ambiguity 
that only the initial generator, and not a treatment facility, 
determines if a waste is prohibited (see 51 Federal Register 
40622, 40624).  As EPA explained in the preamble to the 
proposed rule, Safety-Kleen cannot consider itself to be a 
generator.  In that preamble, EPA clearly stated that it does not 
consider persons who produce distillation bottoms while 
treating solvents to be generators of hazardous waste. 
 
Finally, EPA explicitly addressed distillation bottoms 
from spent solvent reclamation in the Background Document to 
the final rule on capacity determinations.  EPA noted that 
solvent reclamation would produce distillation bottoms, and 
stated that these distillation bottoms would require treatment 
to the levels set under Section 3004(m).  EPA included the 
expected volume of distillation bottoms in its estimate of the 
total volume of solvent wastes requiring treatment. 
 
2.  The principle at stake here is an important one. 
It is that the 1% capacity variance level not become the de 
facto treatment level (see 51 FR 44, 620).  EPA would stay a 
rule illustrating this principle only under the most compelling 
circumstances. 
 
I feel it necessary to mention that Safety-Kleen could 
have participated much more actively in the rulemaking and 
alerted the Office of Solid Waste about its situation.  Your 
only comment to the Agency's proposed rule was filed long 
after close of the comment period, and indicated that Safety- 
Kleen realized it would have to treat its treatment residues 
before they could be land disposed.  Safety-Kleen's participa- 
tion seems particularly incumbent because the issue of capacity 
to treat solvent reclamation treatment residues was raised 
specifically by EPA for public comment (see 51 Federal Register 
1724, 1727 (Jan. 14, 1986)). 
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I regret that Safety-Kleen apparently received incorrect 
advice from an EPA official regarding the scope of the November 7 
rule, but the most reliable indication of what a rule means 
is the regulatory language itself, and the explanatory preamble. 
As mentioned earlier, both the preamble and the regulatory 
language indicate that Safety-Kleen's residues must be treated 
to the applicable treatment standards. 
 
I have decided to deny your request for these reasons. 
If the facts are as you state, Safety-Kleen could be eligible 
for a case-by-case variance under §268.5.  The Agency will 
process any such applications expeditiously.  Please contact 
Rhonda Craig at 382-4800 if you have any questions regarding 
the case-by-case variances.  
 
Sincerely, 
 
Original Document signed 
 
J. Winston Porter 
Assistant Administrator 


