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UNITED STATES ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY 
 
SEP 6 1991 
 
Ms. DeAnna M. Senegal 
AnalytiKEM Inc. 
2925 Richmond Avenue 
Houston, TX  77098 
 
Dear Ms. Senegal, 
 
I am writing in response to your letter of June 28, 1991 
requesting clarification on the determination of the 
ignitability characteristic.  The characteristic, as 
defined in 40 CFR §261.21, is applicable to both solid and 
liquid wastes; however, test methods are currently not 
available for solid waste.  Because standardized, approved 
methods are not available, the characteristic determination 
for solids (e.g., determining whether solids will cause 
vigorous and persistent fires through friction, absorption 
of moisture, or spontaneous chemical changes, as listed in 
the regulations) has to depend upon knowledge of the waste 
stream, as noted in 40 CFR §261.10(a)(2)(ii) and 
§262.11(c)(2).  Waste analyses of solid materials may be 
helpful for determining if any of the detectable compounds 
are known to be ignitable. Please note that meeting any 
(not all) of the properties specified in the definition of 
ignitability qualifies a waste as characteristically 
ignitable. 
 
There are no specific definitions of "liquid" (i.e., 5%, 
10%) in the ASTM method D-93 (Standard Test Method for 
Flash Point by Pensky-Martens Closed Tester) but the types 
of materials that may be tested are specified in the method 
as "fuel oils, lube oils, suspensions of solids, liquids 
that tend to form a surface film under test conditions, and 
other liquids of similar viscosities".  You are correct to 
note that results obtained from applying the test outside 
of the specifications (e.g., paddle does not turn freely) 
do not provide proof for a characteristic determination.  
However, if you are assured that the paddle moves freely, 
then you may accept the determined flashpoint as reliable. 
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Flash point and ignitability are not used interchan- 
geably, instead, flash point is used as an indicator of 
ignitability.  As stated in the 1990 D-93 method, "flash 
point measures tendency of the sample to form a flammable 
mixture with air under controlled laboratory conditions. It 
is only one of a number of properties which must be 
considered in assessing the overall flammability hazard of 
a material". 
 
Regarding your question about how the results should appear 
to clients if the procedures are not followed as written, 
specific notations according to any deviation from the 
method should be cited in the client's report. 
 
If you have any further questions, please call me at (202) 
260-4761. 
 
Sincerely yours, 
 
 
Gail Hansen 
Chief, 
Methods Section 
(OS-331) 
 
 
cc:  Alec McBride 
     Dave Topping 
     John Austin 
     David Bussard 
     Mark Badalamente, OGC 
     RCRA/Superfund Hotline 
     MICE Line 


