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UNITED STATES ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY 
 
Mr. Richard C. Fortuna 
Hazardous Waste Treatment Council 
1919 Pennsylvania Avenue, N.W. 
Washington, D.C.  20006 
 
Dear Mr. Fortuna: 
 
I am pleased to respond to your letter of December 30, 1985, 
in which you posed several questions regarding the Environmental 
Protection Agency's current policy approach to implementing the 
new RCRA corrective action authorities provided by the Hazardous 
and Solid Waste Amendments of 1984 (HSWA).  The following are 
our responses to the specific questions which you raised in your 
letter. 
 
Q:   Can a facility terminate interim status simply by 
     withdrawing its Part A application? 
 
A:   A facility cannot simply withdraw its Part A application 
     with the intention of terminating interim status and 
     thereby absolve itself of any future RCRA responsibil- 
     ities.  As provided by 40 CFR 270.73, interim status 
     is terminated when (a) final administrative disposition 
     of a permit application is made; or (b) interim 
     status is terminated as provided in §270.10(e)(5). 
     Termination of interim status must take place according 
     to the procedures specified in 40 CFR Part 124. 
     Thus, a facility such as the one mentioned in your 
     letter cannot terminate its interim status by simply 
     withdrawing its Part A application.  Interim status 
     will additionally be terminated if a facility failed 
     to certify under the Loss of interim Status provisions 
     of HSWA, and may be terminated pursuant to an enforcement 
     order.  In any case, however, the termination of interim 
     status does not terminate the facility's obligation to 
     comply with interim status requirements, including 
     groundwater monitoring and closure, permitting 
     requirements or corrective action requirements. 
 
Q:   Are all land disposal units that received hazardous 
     wastes after July 26, 1982, subject to the §3004 cor- 
     rective action requirements, even if such a unit is 
     closing?  What if such units did not take hazardous 
     wastes, but are releasing hazardous constituents? 
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A:   Yes, all land disposal units that accepted hazardous 
 
     waste after July 26, 1982, are potentially subject to 
     RCRA corrective action authorities.  First, EPA would 
     consider all such units to fall within the scope of 
     its authority to issue corrective action orders to 
     interim status facilities under Section 3008(h). EPA 
     believes that Section 3008(h) applies not only to 
     facilities operating under interim status, but also to 
     all facilities that terminate interim status and 
     facilities that accepted hazardous waste after November 
     1980, but never formally qualified for interim status. 
     In addition, 40 CFR §270.1(c) currently requires units 
     that receive hazardous waste after January 26, 1983, 
     to obtain either operating permits or post-closure 
     permits.  These permits will require corrective action 
     under 40 CFR 264.100 and Section 3004(u).  Also, new 
     Section 3005(i) requires all units receiving hazardous 
     waste after July 26, 1982, to meet the requirements 
     of Subpart F to 40 CFR Part 264.  This includes 
     requirements for corrective action for releases to 
     groundwater under 40 CFR §264.100.  To implement 
     this requirement, EPA is in the process of amending 
     §270.1(c) to extend permit applicability to units 
     that received hazardous waste after July 26, 1982. 
     These permits will also require corrective action under 
     40 CFR 264.100 and Section 3004(u).  A land-based unit 
     that does not receive hazardous waste, but releases 
     hazardous constituents may fall under these corrective 
     action requirements.  We will assume for the purposes 
     of answering your question that the unit accepted solid 
     waste and is a solid waste management unit.  All releases 
     of hazardous constituents from solid waste units located 
     within the boundaries of a facility that contains any 
     hazardous waste unit subject to the Section 3008(h) 
     interim status order authority or subject to permit 
     requirements will fall within the scope of the new 
     corrective action requirements.  Section 3008(h) allows 
     EPA to order cleanup of releases from solid waste units 
     at facilities within the scope of the interim status 
     corrective action authority; Section 3004(u) requires 
     cleanup at facilities that obtain permits. 
 
Q:   When is a facility or unit that undertakes closure 
     subject to corrective action for continuing releases, 
     and under which authorities: §3005(c) post-closure 
     permits, §3004(u), §3008(h), or §3005(i)?  Under what 
     circumstances would different or dual authorities be 
     used at the same facility?  Which units would be subject 
     to post-closure permits, and which units subject to 
     other corrective action mechanisms? 
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A:   As explained above, if a closing unit has caused a 
     release requiring corrective action, that corrective 
     action can be required through either a post-closure 
     permit (using the authority of §264.100 or §264.101, 
     depending on the type of unit and the type of corrective 
     action required), or through an enforcement order.  (We 
     are assuming that, by referring to closure, you are 
     describing a facility that has at least one unit that 
     accepted hazardous waste.)  Section 3005(i) of RCRA 
     does not of itself provide a separate mechanism for 
     corrective action; rather, it simply establishes the 
     applicability of Part 264 standards to regulated units. 
 
     The exact mechanism(s) which will be used to 
     require corrective action will depend on the specifics 
     of the situation at the facility.  The scope of the 
     corrective action authorities under §3008(h) and §3004(u) 
     are similar.  Regions and States are in the process of 
     preparing plans for environmentally significant 
     facilities to determine which authority, or combination 
     of permitting and enforcement authorities, may be 
     appropriate and yield most effective environmental 
     results.  An example of a situation where a mix of 
     authorities might be used to implement corrective 
     action could be a facility where a serious release 
     situation is know to exist, but where a permit for the 
     operating units at the facility will not be issued for 
     a substantial period of time.  A §3008(h) enforcement 
     order could be issued to compel the owner/operator to 
     begin the necessary investigations and/or implement 
     required corrective actions, while the permit is being 
     prepared.  When the permit is issued, the remaining 
     corrective action activities would be conducted under 
     the permit. 
 
     As explained in the previous response, the facilities 
     currently subject to post-closure permits include all 
     of those facilities that had an operational land disposal 
     unit as of January 26, 1983.  If a facility is subject to 
     a post-closure permit, all solid waste management units 
     at that facility are covered by that permit. 
 
Q:   What monitoring requirements are or will be impose 
     at such facilities to determine the nature and scope 
     of the required corrective action? 
 
A:   Regulated units which close under interim status 
     are subject to the applicable ground water monitoring 
     requirements of Subpart F of Part 265.  The adequacy 
     of existing ground water monitoring systems will be 
     evaluated as part of the closure process, and if     



RO 12550 

-4- 
     necessary, will be required to be upgraded.  If ground- 
     water contamination is detected, the owner/operator 
     is required under §265.93 to make an assessment of the 
     nature and extent of contamination.  In addition, the 
     units are subject to other authorities, including post- 
     closure permits and orders under Sections 3013 and 3008. 
     Upon issuance of a post-closure permit, the applicable 
     requirements for ground water monitoring, including 
     compliance monitoring and corrective action, must be 
     complied with.  As indicated by the preamble of the 
     final codification rule, the Agency will generally 
     look to the protection standards of Subpart F for 
     clean up levels for releases to ground water at solid 
     waste management units.  EPA is developing technical 
     guidances for investigations at solid waste management 
     units. 
 
Q:   Would units that stored or managed fuels deemed to be 
     hazardous under State law also be considered solid waste 
     management units?  Under what circumstances, if any, 
     would such units not be solid waste management units? 
 
A:   The question of whether or not a unit which stores 
     or manages a fuel would be classified as a solid 
     waste management unit depends, in part, on whether or 
     not that fuel is considered to be a solid waste under 
     Part 261 RCRA regulations.  If the fuel is a solid 
     waste, the unit would be a solid waste management 
     unit. 
 
Q:   How does EPA Headquarters plan to interact with the 
     States and EPA Regional Offices to ensure that closures 
     of interim status facilities address the corrective 
     action requirement? 
 
A:   The Office of Solid Waste and Emergency Response 
     currently is examining a number of issues relating to 
     closing RCRA facilities and integration of corrective 
     action at those facilities.  We expect to be issuing 
     guidance to the Regions and States addressing the 
     specific issues which you have raised, and others, 
     in the future. 
 
Please let me know if you have any questions. 
 
Sincerely, 
 
Original Document signed 
 
J. Winston Porter 
Assistant Administrator 


