
Mr. Michel R. Benoit
Executive Director
Cement Kiln Recycling Coalition
1001 Connecticut Ave, NW, Suite 615
Washington, D.C. 20036

Dear Mr. Benoit:

Thank you for your letter of January 22, 2004, to Administrator Leavitt regarding
particulate matter continuous emissions monitoring systems (CEMS) requirements for hazardous
waste combustors.  We appreciate your concern on this subject and can confirm that the future
particulate matter CEMS requirements of 40 CFR 63.1209(a)(1)(iii) are not currently in effect.  

As indicated in 65 FR 52926 (September 30, 1999), EPA must complete a rulemaking
establishing operational requirements (including a deadline) for particulate matter CEMS before 
there would be requirement to install and operate them at hazardous waste combustors under 40
CFR 63.1209(a)(1)(iii).  Those operational requirements and supporting information could
include:  (1) an explanation of how CEMS relate to the current requirements to comply with
operating parameter limits; (2) documentation that technical issues regarding performance,
maintenance, and correlation of the CEMS have been resolved for hazardous waste combustors;
(3) CEMS-based emission standards; and (4) a schedule for installing, correlating, and
monitoring with particulate matter CEMS.  EPA’s final particulate matter CEMS rule of January
12, 2004, does not constitute such a rulemaking; therefore, the requirements of 40 CFR
63.1209(a)(1)(iii) are not currently in effect, and will not be until EPA has completed a notice
and comment rulemaking specifically addressing operational requirements as they apply to this
section.  

Again, thank you for your letter.  If you have further questions or concerns, please
contact James Berlow at 703-308-8414.

Sincerely yours,

Barry Breen
Deputy Assistant Administrator


