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PRESSURIZED PIPING SYSTEMS WITH AUTOMATIC SHUT-OFF DEVICES 
 
UNITED STATES ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY 
 
AUG -3 1987 
 
Mr. Timothy P. Love 
Allied Corporation  
Fibers Division 
Margaret and Bermuda Streets 
Philadelphia, PA.  19137-1193 
 
Dear Mr. Love: 
 
This letter is in response to your letter of February 19, 
1987, requesting confirmation of a telephone  conversation on 
February 9, 1987, between you and Bill Kline of my staff. 
The topic of that telephone conversation was the intent of 
§265.193(f)(4) regarding whether secondary containment is 
required for pressurized aboveground piping systems that are 
provided with automatic shut-off devices. 
 
As was discussed in the telephone conversation, I can 
confirm that the §265.193(f)(4) provision, as now written, would 
exempt pressurized piping systems with automatic shut-off devices 
from the secondary containment requirement.  Furthermore, this 
provision would allow this exemption even if welded flanges, 
welded joints, welded connections, sealless valves, and sealless 
or magnetic coupling pumps are not used. 
 
The Agency has been reconsidering the ramifications of this 
provision, as currently written.  EPA may have over-estimated 
the effectiveness of automatic shut-off devices.  Although these 
devices should certainly limit the quantity of waste released 
in case of a substantial failure somewhere in the piping system 
(e.g., pipe rupture), they would unlikely have any effect on 
reducing the number of size of releases in piping systems due to 
small or slow leaks at valves, connections, flanges, etc. 
 
It was not EPA's intent to prescribe less importance to 
smaller than major leaks in pressurized piping systems.  In fact, 
such less than major leaks would be of greater concern in pres- 
surized piping systems compared to non-pressurized systems 
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due to their potential to release larger quantities of 
hazardous waste. 
 
Thus, the Agency believes that it may be prudent to require 
all aboveground piping systems, pressurized as well as non- 
pressurized, even if automatic shut-off devices are used, to use 
welded joints sealless valves, sealless or magnetic coupling 
pumps, etc., in order to be exempted from the secondary contain- 
ment requirement.  In fact, we are contemplating that automatic 
shut-off devices should likewise be welded so as not to be a 
source of leakage.  Using this approach, automatic shut-off 
devices might, rather than serve as a means for a piping system 
to be exempted from secondary containment, would be used to 
protect against catastrophic releases and serve as a means to 
limit the size of the secondary containment system(s), where 
needed.  EPA is considering proposing such an amendment to the 
tank system standards. 
 
We appreciate your comments on this issue.  Please accept 
our apology for any inconveniences caused by our delayed response. 
If you have any further questions, please contact Bill Kline or 
Bob April at (202) 382-7917. 
 
Sincerely, 
 
 
Robert W. Dellinger 
Chief, Waste Treatment Branch 
 
cc:  Regional Hazardous 
        Waste Branch Chiefs 
     Chet Oszman, PSPD 
 


