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OPEN BURNING/OPEN DETONATION AT DOD FACILITIES 
 
UNITED STATES ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY 
 
SEP 22 1986 
 
MEMORANDUM 
 
SUBJECT:  Open Burning/Open Detonation at DOD Facilities 
 
FROM:     Bruce R. Weddle, Director 
          Permits and State Programs Branch (WH-563) 
          Office of Solid Waste 
 
TO:       Gary B. Gosbee, Chief 
          MA Waste Regulation Section 
          EPA Region I 
 
This memo responds to your September 8, 1986 memo about 
EPA's definition of SWMU's at DOD facilities.  Your memo outlined 
EPA's regulation of open burning/open detonation (ob/od) areas, 
and you explained how this applies to the Fort Devens facility. 
 
I agree with your interpretation of the ob/od issue, and 
it appears from your description of the units at Fort Devens 
that your interpretation of SWMU's is consistent with our under- 
standing of the ob/od issue.  RCRA applies to discreet areas 
where DOD performs ob/od for disposal purposes.  RCRA does not 
apply to "training areas" or "impact ranges" as long as these 
areas are not used for disposal purposes. If however, DOD used 
a training area or impact range for disposal purposes, then 
these areas might be subject to RCRA. 
 
In the near future EPA will propose new regulations under  
Subpart X of 40 CFR Part 264.  The proposed regulations in 
Subpart X address the ob/od issue.  Because you have practical 
experience in this area I encourage you to comment on the new 
regulations when they are proposed in the Federal Register. 
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Paul Connor (FTS 475-7066) is the contact on this issue in my 
Division and Ossi Meyn (FTS 382-4654) is the point of contact 
on the new Subpart X regulations.  Thank you for keeping me  
informed on this issue. 
 
cc:  Dave Fagan 
     Ossi Meyn 
     George Garland 
     Jim Michael 
     Andrea O'brien 
     Gwen Ruta 
     Craig Johnston 
     Tina Kaneen 
     Lee Herwig 
     Warren Hull 
     Matt Hale 


