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9441.1995(25) 
 
UNITED STATES ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY 
WASHINGTON, D.C. 20460 
 
August 3, 1995 
 
Michael W. Sternberg 
Morgan, Lewis & Bockius 
1800 M street, N.W. 
Washington, D . C. 20036 
 
Dear Mr. Sternberg: 
 
     This replies to an issue you raised in a July 7, 1995, 
letter to Alan Carpaine, U.S. EPA Office of General Counsel, on 
behalf of your client, F.C. Corporation, with respect to EPA's 
interpretation of the Agency's carbamate listing rule promulgated 
on February 9, 1995.  60 Fed. Reg. 7824. 
 
     This response specifically deals with issues regarding the 
Agency's interpretation of the exemption in 40 CFR 
261.3(a)(2)(iv)(F), a new section of EPA's regulations added by 
the carbamate listing rule. This new section provides an exemption 
from the hazardous waste listing designated as K157, which 
encompasses wastewaters from the production of carbamate and 
carbamoyl oximes.   
 
     The exemption provides that wastewaters are not considered 
hazardous waste if the maximum weekly usage of four constituents 
-- formaldehyde, methyl chloride, methylene chloride, and 
triethylamine total -- divided by the weekly flow of process 
wastewater (prior to any dilutions into the headwork of the 
facility's wastewater treatment system) contains less than 5 parts 
per million by weight. Calculation of the maximum weekly usage of 
the four constituents includes "all amounts that can not be 
demonstrated to be reacted in the process, destroyed through 
treatment, or is recovered, i.e., what is discharged or 
volatilized." 
 
     In your letter you object to EPA's inclusion of volatilized 
solvents in the calculation of maximum weekly usage. You claim 
that the rule unduly interposes RCRA regulations into the 
production process, as opposed to the disposition of wastes. 
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     The Agency believes you have incorrectly interpreted the 
requirement and believes that an explanation of the carbamate rule 
preamble would clarify the issue and, perhaps, allay the concerns 
you have expressed. 
 
     First, the requirement to calculate volatilized solvents 
does not cover activities in the production process, but instead 
begins with the point of generation of wastes. EPA believes this 
is clear from the preamble to the rule, which states that "the 
appropriate compliance point for application of the K157 exemption 
is the point of generation prior to aggregation with other 
carbamate and non carbamate waste streams. "  60 Fed. Reg. 7832.  
Thus, point of generation of the wastes is the applicable starting 
point for calculating the volatilized portion of the constituents 
of concern. The preamble goes on to explain that this prevents 
selective mixing of wastewater streams to meet the exemption 
criteria prevents generators from excluding storage tank and other 
treatment unit emissions and, thereby, meet the 5 ppm criterion. 
 
     Second, the Agency's risk assessment modeled air emissions 
that occur from waste accumulation prior to discharge or mixing 
with other wastewaters and volatilization during treatment.  These 
were, thus, the areas of concern for effects on public health and 
the environment.  Direct analysis during release from accumulation 
may not account for storage losses. A facility making the claim 
that a single point-of-compliance measurement meets the exemption, 
must be able to demonstrate that the compliance point is 
representative of the waste volume discharged and precludes any 
loses prior to the sampling point. In the event down stream units 
recover or destroy the constituents of concern, the mass captured 
or destroyed may be subtracted from the mass discharged. However, 
any volatilization during recovery or treatment may not be 
excluded from the calculation of discharge concentration. 
 
     Some confusion may have been generated by the following two 
statements in the preamble: 
 
     A facility can exclude that portion of the constituents of 
     concern not disposed to wastewaters. No portion of the 
     material of concern which is volatilized may be excluded 
     from the calculation. 
 
60 FR 7826. However, in view of the entire explanation in the 
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preamble and the rulemaking record, particularly the Agency's risk 
assessment modeling, the proper interpretation is that 
volatilization during production would not be calculated toward 
the 5 ppm. 
 
     In addition, the following preamble statement seems to need 
some clarification: 
 
     With regard to testing, the Agency does not preclude the 
     direct measurement of the maximum concentration of 
     formaldehyde, methyl chloride, methylene chloride, and 
     triethylamine using quantitative analytical methods to 
     demonstrate the exemption requirements are met. However, the 
     Agency concludes that end-of-pipe analytical demonstrations 
     alone do not prove compliance with the exemption criteria. 
     All waste treatment emissions must be considered. 
 
60 FR 7832. It was not the Agency's intent to preclude or require 
direct analytical testing of the waste discharged.  As noted above 
it was the Agency's intent that the mass reaching the environment 
be accounted for, and that volatilization during storage not be 
discounted. 
 
     You also inquire as to the relationship between the new 
section 261.3(a)(2)(iv)(F) exemption and the exemption in section 
261.3(a)(2)(iv)(B) ["B exemption"]. The B exemption was issued in 
1981; 46 Fed. Reg. 56582, and applies to wastes resulting from the 
use of solvents subject to the non-specific source: or, "F," 
hazardous waste listings in 40 CFR 261.31. Thus, different 
standards would apply. Should there be a case where multiple waste 
codes apply, the Agency would view each in accordance with the 
applicable exemption. In such a case, both exemptions would have 
to be met in order for the waste to be exempt. 
 
     I hope, this explanation deals adequately with your concerns 
on the issues involved.  If you have further questions, please 
contact John Austin at (202)260-4789. 
 
Sincerely, 
 
David Bussard Director  
Characterization and Assessment Division 


