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9441.1988(04) 
 
JAN 14 1988 
 
Mr. Paul D. Sylvestri 
Versar Inc. 
6850 Versar Center 
P.O. Box 1549 
Springfield, VA 22151 
 
Dear Mr. Sylvestri: 
 
This letter is a response to your letter of October 8, 1987 
to Robert Scarberry.  In it you request clarification of the 
regulatory status of the waste generated by an incinerator trial 
burn of sand spiked with reagent grade trichlorobenzene and 
hexachloroethane.  Specifically, you were concerned about the 
hazardous waste status of the incinerator residue, since 
hexachloroethane is a commercial chemical product that becomes a 
hazardous waste when it is disposed (U131). 
 
In determining whether the incinerator residue is a 
hazardous waste, the threshold question is whether the sand, 
which was spiked with a commercial chemical product that is 
listed in 40 CFR 261.33 (as U131), as part of the trial burn, 
was a solid waste within the meaning of 40 CFR 261.2 at the time 
it was spiked with the chemicals.  When the sand was mixed with 
the chemicals, the sand becomes a solid waste and the chemical 
becomes a hazardous waste (U131) because the intent is to 
incinerate the mixture.  40 CFR 261.2 clearly indicates these 
materials are solid wastes, unless excluded by 40 CFR 261.4(a) 
or by variance under 40 CFR 260.20, 260.22, or 260.31. 
Accordingly, the mixture of U131 with sand is a hazardous waste 
by virtue of the "mixture rule", which provides that the mixture 
of a listed hazardous waste with a solid waste constitutes a 
hazardous waste.  (See 40 CFR 261.3(a)(2)(iv)). 
 
As a result, the residue from the trial burn also would be a  
hazardous waste (via the "derived-from" rule, 40 CFR 261.3(c)(2)(i)) 
because the residue is derived from a listed waste. 
 
If you require additional information, please call Edwin F. 
Abrams at (202) 382-4787. 
 
Sincerely, 
 
 
Marcia E. Williams 
Director, Office of Solid Waste 
 
 


