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November 19, 1986 
 
Markus K. Straume 
Colonel, USAF 
Director, Directorate of 
  Environmental Protection 
Defense Logistics Agency 
Defense Utilization and Marketing Service 
Federal Center 
74 N. Washington 
Battle Creek, MI  49017-3902 
 
Dear Colonel Straume: 
 
This is in response to your letters of April 23, June 20, 
and September 30, 1986, regarding the regulatory status of 
certain precious metals that are recycled through the Defense 
Reutilization and Marketing Service.  First, I would like to 
apologize for taking so long in responding to your request; I 
hope this delay has not caused you any problems.  With respect to 
your specific requests, I will respond to them in the same order 
that they are presented in your April 23 letter. 
 
*    Management of solid items such as buttons, eyeglass 
     frames, insignia from uniforms, and electronic scrap. 
 
     To the extent that these materials are not hazardous 
     (i.e., do not exhibit any of the hazardous waste 
     characteristics--ignitability, corrosivity, reactivity, 
     or extraction procedure (EP) toxicity), I agree with 
     you that these materials are not solid wastes and, 
     therefore, are not subject to the Federal hazardous 
     waste rules.  If, however, these materials are 
     hazardous, and they do not meet the definition of scrap 
     metal, they would be subject to regulation under 
     Subpart F of Part 266 of RCRA, since they would be 
     defined as spent materials. 
 
*    Management of silver recovery cartridges 
 
     Although the silver recovery cartridges are used to 
     recover silver, the reclamation operation is not yet 
     completed (as I understand the operation); rather the 
     cartridges are further processed to recover the silver. 
     Therefore, I do not agree with your assessment.  As we 
     stated in the preamble to the final rules, "The Agency 
     proposed a clarifying amendment to �261.3(c)(2) (the 
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     "derived from" rule) to indicated that commercial 
     products reclaimed from hazardous wastes are also products, 
     not wastes, and so are not subject to the RCRA Subtitle 
     C regulations....The principle also does not apply to 
     wastes that have been processed minimally, or to 
     materials that have been partially reclaimed but must 
     be reclaimed further before recovery is completed." 
     See 50 FR 634, January 4, 1985; see also 40 CFR 261.3(c)(2)  

where it says "...materials that are reclaimed from solid  
waste and that are used beneficially are not solid wastes..."   
Therefore, the silver recovery cartridges are solid wastes  
and subject to regulation under Subpart F of Part 266 if  
they exhibit one or more of the hazardous waste  
characteristics.  You should be aware that some 

     preliminary data provided to the Agency by the National 
     Photographic Manufacturers Association indicates that 
     silver recovery cartridges may not be EP toxic.  Therefore,  

I suggest you test these cartridges to determine the  
hazardousness. 

      
*    Management of batteries containing silver 
 
     For the same reasons described in the previous 
     paragraph, the residues from the burning operation are 
     defined as solid wastes and are subject to regulation 
     under Subpart F of Part 266, provided the exhibit one 
     or more of the hazardous waste characteristics (i.e., 
     the burning operation only partially reclaims the 
     silver; the burning residue must be further processed 
     for silver recovery).  In addition, you also should be 
     aware that if the batteries are hazardous and if the  
     unit they are burned in is an incinerator (i.e., it is 
     neither a boiler (as defined in 40 CFR 260.10) nor an 
     industrial furnace (as defined in 40 CFR 260.10), the 
     burning device is subject to regulation under Subpart O 
     of Parts 264 and 265.  As we stated in the preamble to 
     the proposed rule,"...materials being burned in 
     incinerators or other thermal treatment devices, other 
     than boilers or industrial furnaces, are considered to 
     be "abandoned" by being burned or incinerator...whether 
     or not energy or material recovery also occurs...In our 
     view, andy such burning (other than in boilers and 
     industrial furnaces) is waste destruction subject to 
     regulation either under Subpart O of Part 264 or 
     Subpart O of Part 265.  If energy or material recovery 
     occurs, it is ancillary to the purpose of the unit -- 
     to destroy wastes by means of thermal treatment -- and 
     so does not alter the regulatory status of the device 
     or the activity."  See 48 FR 14484, April 4, 1983. 
 
Finally as you stated in your letter, States may choose to 
regulate these materials differently under the State hazardous 
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waste programs.  Therefore, you need to contact representatives 
in the various States to determine the regulatory status of these 
materials under the State hazardous waste rules. 
 
Please feel free to give me a call at (202) 475-8551 if I 
can be of any further assistance. 
 
Sincerely, 
 
 
Matthew A. Straus 
Chief 
Waste Characterization Branch 
 


