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DIPOSAL OF SORBED LIQUIDS, PARTICULARLY "BIODEGRADABLE" SORBENTS 
IN WASTES DESTINED FOR LANDFILLS 
 
United States Environmental Protection Agency 
Washington, D.C. 20460 
Office of Solid Waste and Emergency Response 
 
May 5, 1993 
 
Mr. Frederick Scheffler 
Director 
Absorption Corporation 
1808 Eagle Harbor Lane 
Bainbridge Island, Washington 98110 
 
Dear Mr. Scheffler: 
 
      Thank you for your letter of March 7, 1993, asking for 
clarification of EPA's recent rule governing disposal of sorbed 
liquids in hazardous waste landfills. This rule, which becomes 
effective on May 18, 1993, was published in the Federal Register of 
November 18, 1992. I trust the clarification below addresses your 
concerns. 
 
      In the 1984 Hazardous and Solid Waste Amendments to the 
Resource Conservation and Recovery Act (RCRA), Congress required 
EPA, by February 8, 1986, to develop rules that (1) minimize the 
disposal of containerized liquid hazardous waste in landfills," (2) 
"minimize the presence of free liquids in containerized hazardous 
waste to be disposed of in landfills," and (3) "prohibit the 
disposal in landfills of liquids that have absorbed in materials 
that biodegrade or that release liquids when compressed as might 
occur during routine landfill operations" (Sec. 3004(c)(2)). EPA 
satisfied the first two of these requirements in a rule published 
on April 30, 1985 (50 FR 18370), which requires that hazardous 
waste disposed of in landfills not contain free liquids, as 
determined by the Paint Filter Test. EPA's November 18, 1992 rule 
addresses the third requirement. 
 
      Your letter particularly focuses on the 1992 rule's effect on 
the use of "biodegradable" sorbents in wastes destined for 
hazardous waste landfills. In the rule, EPA identified two 



RO 13607 

categories of sorbents as "nonbiodegradable" (i.e., those made up 
of primarily inorganic or elemental carbon materials and those 
consisting of high-molecular weight organic polymers), and 
promulgated two tests of biodegradability (ASTM Methods G21-70 and 
G22-76). In the preamble to the regulation, we also identified 
certain specific materials as "biodegradable," including natural 
organic materials like sawdust, municipal waste, and shredded 
paper. We took this approach because of explicit language in the 
RCRA legislative history identifying these materials as 
biodegradable and therefore "unacceptable" for use as sorbents if 
they are to be disposed of in hazardous waste landfills (July 25, 
1984, Congressional Record -- Senate S9177), and in response to 
comments received on earlier proposals (51 FR 46824, December 24, 
1986, and 52 FR 23695, June 24, 1987). 
 
      To respond specifically to your letter, EPA's rule on 
"biodegradable" sorbents does not establish a ban on the use of 
"organic sorbents, nor should it be interpreted as a statement by 
EPA on the efficacy of one or another type of sorbent material in 
addressing spills. Instead, the rule prohibits only the direct 
landfilling in hazardous waste landfills of liquids that have been 
sorbed with "biodegradable" sorbents. Thus, the rule does not in 
any way prohibit or restrict the use of sorbents (organic or 
otherwise) to address wastes or products going to a non-hazardous 
landfill). Furthermore, it does not affect the use of sorbents with 
hazardous waste that is not landfilled -- for example, that is 
burned for energy recovery, incinerated, recycled, or treated 
through bioremediation or land treatment. In addition, most 
hazardous waste today must be treated prior to placement in a 
landfill, and such treatment will generally remove the 
biodegradable components or render them unavailable to the 
environment or will remove the liquid. Thus, in the case of such 
treated wastes, the rule can be expected to have no effect. 
Therefore, only a small proportion of wastes would be affected by 
this rule (and that proportion will decrease as EPA issues more 
treatment standards in the future). 
 
      You are also correct in pointing out in your letter that EPA, 
in its rulemaking, did not conduct tests on the degradation of 
organic sorbents in an anaerobic landfill environment. Also, EPA 
did not test, and made no judgment in the rulemaking (which 
addresses a narrow situation) on the efficacy of different 
sorbents, including organic sorbents, in spill situations. Factors 
like absorption and retention--important considerations in the 
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performance of sorbents in responding to spills--lay outside the 
scope of the rulemaking. Instead the rule only addressed the direct 
landfilling of sorbed materials in hazardous waste landfills. 
 
      I hope this response adequately clarifies the intent and scope 
of EPA's regulations on placement of liquids in landfills. If you 
have any further comments, you should contact Matt Hale of my staff 
(703-308-8404). 
 
Sincerely yours, 
Richard J. Guimond 
Assistant Surgeon General, USPHS 
Acting Assistant Administrator 


