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United States Environmental Protection Agency 
Washington, D.C. 20460 
Office of Solid Waste 
 
November 8, 1994 
 
Mr. Joseph A. Kotlinski 
Corporate Compliance Manager 
CleanHarbors Environmental Services, Inc. 
1200 Crown Colony Drive, P.O. Box 9137 
Quincy, MA  02269-9137 
 
Dear Mr. Kotlinski: 
 
This is in response to your letter of June 24, 1994 requesting 
regulatory interpretations under the Resource Conservation and 
Recovery Act (RCRA) concerning certain fuel blending scenarios.  
Your letter presents four scenarios from which you ask several 
questions regarding fuel blending-related activities. 
 
     I want to emphasize at the outset that, unlike the situation 
prior to adoption of the Boiler and Industrial Furnace (BIF) rules 
in 1991, the 5,000 Btu/lb (as-generated) heating value criterion no 
longer determines the regulatory status of the boiler or industrial 
furnace (see 56 FR 7134, February 21, 1991). Currently, a fuel 
blender can blend wastes of any Btu value for burning in a BIF; 
however, there are consequences in doing so for industrial furnaces 
that use such blended wastes. 
 
     Specifically, the 5,000 Btu/lb value, as generated, is used as 
a reasonable yardstick to distinguish between waste fuels being 
burned for energy recovery versus those burned for destruction or, 
potentially, as an ingredient, unless the facility can demonstrate 
that the waste with less than 5000 Btu/lb is being burned for 
legitimate energy recovery.  Thus, if an industrial furnace 
produces a product that is used in a manner constituting disposal 
(e.g., cement or light-weight aggregate kiln) and uses a blended 
fuel with a portion that has an as generated heating value of less 
than 5,000 Btu/lb, the Agency will generally assume that the waste 
is being burned for destruction.  In such cases, the resulting 
product will be considered waste-derived (i.e., subject to 
regulation as hazardous waste), unless the facility can document 
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that the low heating value waste is being burned for legitimate 
energy recovery. 
 
Scenario 1 
 
     In this scenario, a waste stream containing 4,000 Btu/lb as 
generated is sent to a permitted TSDF for storage and treatment. 
While in storage at the TSDF, the waste stream separates (by 
gravity) into two (2) distinct phases: an organic layer with a heat 
content of 6,000 Btu/lb; and an aqueous layer containing 3,000 
Btu/lb. 
 
  (a)     You ask whether a RCRA treatment permit is 
          needed under 40 CFR Part 264 to decant the two 
          (2) phases. 
 
     Based on the information provided, the unit(s) at the TSDF 
need a permit since the storage of hazardous waste is occurring, 
and the specific requirements of Part 264 would apply.  Since the 
storage activity establishes the need for a permit, it is not 
necessary to determine whether treatment is occurring in the 
unit(s), although in this example decanting would be considered 
treatment under RCRA.  Enclosed is a recent EPA memorandum dated 
October 17, 1994 which provides guidance on the regulation of fuel 
blending and related treatment and storage activities. 
 
  (b)     You ask that if the decanting does not 
          constitute treatment, can the decanted layer 
          with a heat content of 6,000 Btu/lb be blended 
          with other wastes destined for energy recovery,  

even though the decant originated from a waste  
with less than 5,000 Btu/lb as generated. You also  
ask if the separation/decanting results in a new  
point of generation making the blending of the  
high Btu layer legitimate. 

 
     If the decanting of the phases results in a concentrated 
stream containing 6,000 Btu/lb, the concentrated decant fraction 
would be considered high BTU "as generated," and can be used as a 
fuel accordingly. 
 
Scenario 2 
 
     A waste stream containing greater than 5,000 Btu/lb as 
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generated is sent to a TSDF for storage and treatment.  The waste 
stream contains a high concentration of acetone.  Low Btu waste 
streams at the plant are mixed with the acetone stream to 
concentrate and separate the acetone.  The resulting more 
concentrated acetone layer contains greater than 5,000 Btu/lb. 
 
  (a)     You ask if the mixing of the acetone waste 
          stream that contains greater than 5,000 Btu/lb 
          with the low Btu waste stream is considered 
          "sham recycling" if the waste stream is 
          managed as a hazardous waste fuel. 
 
  (b)     You ask if the resulting concentrated acetone 
          phase can be used for hazardous waste fuels 
          blending. 
 
     Since the 1991 BIF rules superseded the sham recycling policy, 
the question for an industrial furnace customer that produces a 
product that is used in a manner constituting disposal is whether 
they can document that the less than 5,000 Btu/lb hazardous waste 
is being burned for energy recovery.  Note also that, based on the 
information provided, it is not clear to us why adding a low Btu 
waste stream to the "greater than 5,000 Btu/lb" waste stream would 
be beneficial, when the end result is separating off a waste stream 
that also has "greater than 5,000 Btu/lb". Is the reason for adding 
the low Btu waste stream to acquire acetone for recycling purposes?  
Additional information would be needed for us to fully understand 
and reply to your question. 
 
Scenario 3 
 
     A 6,000 Btu/lb waste stream as generated is sent to a TSDF for 
storage and treatment. While in storage at the TSDF, the waste 
stream separates into a 8,000 Btu/lb organic phase and a 3,000 
Btu/lb aqueous phase. 
 
  (a)     You ask if the two phases can-be re-mixed and 
          fuels blended, or if the re-mixing of the two 
          phases and subsequent blending would be 
          considered "sham recycling". 
 
     Again, the sham recycling portion of your question is not 
relevant, since the blender can blend wastes irrespective of their 
heating value. The question is what the consequences are for the 
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products of an industrial furnace using the blended hazardous waste 
fuel.  However, the remixing of the two phases would not be 
considered treatment under RCRA (40 CPR 260.10) or a new point of 
generation because the original composition of the waste stream, as 
generated, is not changed. 
 
  (b)     You also ask that, if the decanting is not 
          treatment, can the phases be decanted and the 
          3,000 Btu/lb phase be blended, since the waste 
          stream had not been treated, and originally 
          came from a greater than 3,000 Btu/lb source 
          as generated. 
 
     As discussed for scenario 1, the decanting of the separate 
phases results in two separate phases of the waste stream.  Just as 
the 5,000 Btu/lb could be used as a fuel as explained in Scenario 
2, the 3,000 Btu waste stream carries the consequences that when 
burned in an industrial furnace the facility must document that the 
low heating value waste is burned for legitimate energy recovery or 
the resulting product will be considered waste-derived. 
 
Scenario 4 
 
     A high Btu load of gasoline and water from a tank clean-out 
arrives at a TSDF in fifty 55-gallon drums. The generator has 
certified that the waste stream contains greater than 5,000 Btu/lb 
as generated.  Samples are collected from each drum and analyzed 
individually.  Ten (10) of the drums are found to have a heat 
content less than 5,000 Btu/lb. 
 
  (a)     You ask if the contents of the ten (10) drums 
          can be blended for use as fuel because they 
          originated from a source that has greater than 
          5,000 Btu/lb. 
 
     In this example, you have documentation that questions the 
generator's determination that the waste had an as-generated 
heating value greater than 5,000 Btu/lb.  Thus, unless you document 
by analysis or mathematical calculation, that the total volume had 
a heating value greater than 5,000 Btu/lb, you cannot assume that 
the ten drums in question contain waste that have an as-generated 
heating value greater than 5,000 Btu/lb. 
 
  (b)     You ask whether the point of generation is the 
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          point at which the material was placed in each 
          drum, and if so, should the generator have 
          provided analysis to the TSDF for each drum in 
          the load to verify its Btu content. 
 
     This question regarding the point of generation for clean out 
wastes streams raises complex issues that require detailed site- 
specific evaluations.  EPA is currently examining whether the 
Agency should develop additional national guidance or regulatory 
changes to address the point of generation for clean out waste 
stream.  We intend to raise this issue for public comment in Phase 
III of our land disposal restrictions rulemaking.  Currently, 
decisions on these matters are being made by the appropriate 
permitting authorities on a case-by-case basis. 
 
     Thank you for the opportunity to respond to your questions 
regarding hazardous waste fuel blending.  If you have any questions 
on the applicability of the regulations and permitting requirements 
for fuel blending activities, please call Jeffrey Gaines of my 
staff at (703) 308-8655. 
 
Sincerely, 
Michael H. Shapiro, Director 
Office of Solid Waste 
 
Enclosure 
CC: RCRA Branch Chiefs, Regions I-X, Enforcement Section Chiefs, 
Regions I-X, Waste Combustion Permit Writers' Workgroup 
 



RO 11885 

------------------------------------------------------------ 
Attachment 
------------------------------------------------------------ 
CleanHarbors Environmental Services, Inc. 
1200 Crown Colony Drive  
P.O. Box 9137   
Quincy, MA 02269-9137 
(617) 849-1800 
 
June 24, 1994 
 
Mr. Michael Shapiro, Director 
Office of Solid Waste (5301) 
United State Environmental Protection Agency 
401 M Street, S.W. 
Washington, D.C.  20460 
 
Re:  Fuels blending 
 
Dear Mr. Shapiro: 
 
This letter requests a regulatory interpretation concerning certain 
fuels blending scenarios. 
 
(1). A wastestream containing 4,000 BTU/lb as generated is 
     sent to a permitted TSDF for storage and treatment.  
     While in storage at the TSDF, the wastestream separates 
     (by gravity) into two (2) distinct phases: an organic 
     layer with a heat content of 6,000 BTU/lb; and an aqueous 
     layer containing 3,000 BTU/lb. 
 
       a. While State hazardous waste regulations may 
          vary, is a RCRA treatment permit needed under 
          40 CFR Part 264 to decant the two (2) phases? 
 
       b. If decanting does not constitute treatment, 
          can the decanted high BTU layer be blended 
          with other high BTU wastes destined for energy 
          recovery even though the decant came from a 
          waste with less than 5,000 BTU/lb as initially 
          generated?  Does the separation/decanting 
          result in a new point of generation, thereby 
          making fuels blending of the high BTU layer 
          legitimate? 
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(2)  A wastestream containing greater than 5,000 BTU/lb as 
     generated is sent to a TSDF for storage and treatment. 
     The wastestream contains a high concentration of acetone. 
     Low BTU wastestreams at the plant are mixed with the high 
     BTU acetone stream to concentrate and separate the 
     acetone. The resulting more concentrated acetone layer 
     contains greater than 5,000 BTUs/lb. 
 
       a. Is the mixing of the high BTU wastestream with 
          the low BTU wastestream considered "sham 
          recycling" if this wastestream is managed as a 
          hazardous waste fuel? 
 
       b. Can the resulting concentrated acetone phase 
          be used for hazardous waste fuels blending? 
 
(3)  A 6,000 BTU/lb wastestream as generated is sent to a TSDF 
     for storage and treatment. While in storage at the TSDF, 
     the wastestream separates into an 8,000 BTU/lb organic 
     phase and a 3,000 BTU/lb aqueous phase. 
 
       a. Can the two (2) phases be re-mixed and fuels 
          blended, or is the re-mixing of the high and 
          low BTU phases and subsequent blending 
          considered "sham recycling"? 
 
       b. If decanting is not treatment, can the phases 
          be decanted, and the 3,000 BTU/lb phase fuels 
          blended since the  wastestream has not been 
          "treated" and it originally came from a 
          greater than 5,000 BTU/lb source as generated? 
 
(4)  A high BTU load of gasoline and water from a tank 
     cleanout arrives at a TSDF in fifty (50) 55-gallon drums. 
     The generator has certified that the wastestream contains 
     greater than 5,000 BTU/lb as generated. Samples are 
     collected from each drum and analyzed individually. Ten 
     (10) of the drums are found to have a heat content less 
     than 5,000 BTU/lb. 
 
       (a)     Can the contents of the ten (10) 
               drums be fuels blended because they 
               originated from a source that was 
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               greater than 5,000 BTU/lb? 
 
       (b)     Is the point of generation the point 
               at which the material was placed in 
               each drum?  If so, should the 
               generator have provided analysis to 
               the TSDF for each drum in the load 
               to verify its BTU content? 
 
I appreciate your attention to these questions.  Should you or your 
staff require clarification or additional information, please 
contact me at 617-849-1800, extension 4049. 
 
Sincerely, 
Joseph A. Kotlinski 
Corporate Compliance Manager 


