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9441.1990(26) 
 
OFFICE OF SOLID WASTE AND EMERGENCY RESPONSE 
 
SEP 20 1990 
 
John Huber 
Counsel 
Petroleum Marketers Association of America (PMAA) 
1120 Vermont Ave., NW 
Suite 1130 
Washington, DC 20005 
 
Dear Mr. Huber: 
 
Thank you for your July 18, 1990, letter regarding the toxicity  
Characteristic (TC) rule outreach  and implementation programs,  
and on clarification with regard to the date by which small  
quantity generators must notify.  As you know, the TC rule will  
be effective on September 25, 1990.  At that time all large quantity  
generators (LQG) of hazardous waste must be in compliance with  
all applicable Subtitle C standards under the rule; small quantity  
generators (SQG) must comply by March 29, 1991.  In order to  
reduce the burdens imposed by the TC rule before the effective  
dates, the Environmental Protection Agency (EPA) has developed  
and implemented TC outreach activities for affected industries  
(enclosure).  Specifically, our records indicate that PMAA requested  
through our outreach program to receive copies of: 1) SQG and  
LQG brochures which contain industry-specific inserts (e.g., vehicle  
maintenance); 2) used oil brochures; and 3) waste minimization  
booklets.  Currently, PMAA's orders are being filled through our  
Cincinnati warehouse.  We are pleased with your interest in helping  
with such outreach and trust these materials will be helpful in that effort. 
 
Regarding guidance from EPA on whether a particular substance  
handled by petroleum marketers should be characterized as a  
hazardous waste and on whether used oil should be characterized  
as a hazardous waste, EPA does not determine whether a  
particular waste exhibits a characteristic.  Such a determination is  
the responsibility of the generator under the hazardous waste  
program, and each generator of a solid waste is responsible for  
determining if he or she is generating a hazardous waste (40 CFR  
262.11).  We have, however, taken recent samples of used oil.  We  
will be releasing that data this fall in a Federal Register notice.   
While individuals may still choose to evaluate their specific used  
oil, this data should provide useful information for those choosing  
to apply knowledge of typical used oil characteristics.  We will  
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promptly notify you as soon as that data can be released. 
 
Fuel oil that has escaped from a tank may be subject to regulation  
under the hazardous waste program if it is not promptly cleaned  
up.  However, the Subtitle C program (hazardous waste) does not  
regulate "household waste" exempted under 40 CFR 261.4 (see 49  
FR 44978, November 13, 1984).  EPA would generally consider  
leaks from household tanks to be "household waste" and thus not  
hazardous waste, regardless of whether the contaminated material  
is removed by the homeowner or a contractor.  Further, reclamation  
of petroleum products from the contaminated material (soil) and the  
burning of that material foro energy value is also exempted from the  
hazardous waste regulations.  
 
With regard to clarification of the date by which SQGs must 
notify to be in compliance with the TC rule, EPA has addressed 
this issue in the correction notice (enclosure) published in the  
Federal Register on August 2, 1990 (55 FR 31387).  Due to the  
inconsistences observed in the March 29, 1990 Federal Register 
notice (55 FR 11798), EPA is providing SQGs with an additional 
three months to submit notifications.  This extension applies to 
SQGs only.  Therefore,  generators of 100 or more and less than  
1000 kg/mo (SQGs) of total hazardous waste who are newly 
regulated by the TC rule must notify the appropriate EPA Regional 
office by November 2, 1990, not October 31, 1990.  The October 31,  
1990 date printed in the August 2 notice was a misprint at the  
Office of the Federal Register.  A correction notice correcting this  
misprint was published on August 10, 1990 (enclosure).  
 
I hope this information is of assistance.  For further information  
concerning the applicability of the TC rule, please contact  Steve  
Cochran, Chief of the Characteristics Section, at (202) 475-8551,  
or write me.  If you are willing, we would also like feedback you  
may be able to provide us on how your membership reacts to the  
brochures and similar outreach materials, and what other specific  
questions they most want additional information on.  
 
Enclosure 
 
 
Sincerely yours,  
 
Original Document signed 
 
Sylvia K. Lowrance 
Director 
Office of Solid Waste 


