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United States Environmental Protection Agency 
Washington, D.C. 20460 
Office of Solid Waste and Emergency Response 
 
May 28, 1993 
 
Mr. Benito J. Garcia  
Bureau Chief, Hazardous and Radioactive Materials Bureau  
New Mexico Environment Department  
Harold Runnels Building  
1190 St. Francis Drive, P.O. Box 26110  
Santa Fe, New Mexico 87502 
 
Dear Mr. Garcia: 
 
     This responds to your letter of December 14, 1992, to 
Devereaux Barnes, requesting clarification of RCRA regulations 
related to closure of hazardous waste management facilities. 
Specifically, you noted that there is a minor difference between 
the wording of section 264.112(b)(3), which applies to permitted 
facilities, and the analogous provision applicable to interim 
status facilities, section 265.112(b)(3). You expressed concern 
that a literal reading of these provisions would result in less 
stringent management of hazardous wastes at permitted facilities 
than at interim status facilities, and asked whether the difference 
in wording was an unintended omission. 
 
     Section 264.112(b)(3) requires that closure plans of permitted 
facilities provide "...identification of the type(s) of the 
off-site hazardous waste management units to be used...." However, 
section 265.112(b)(3) requires interim status closure plans to 
include the "...identification of and the type(s) of off-site 
hazardous waste management units) to be used...." As you noted in 
your letter, the result of this difference is that owners and 
operators of facilities seeking a permit are required to identify 
only the type of off-site unit that will manage waste removed from 
the unit at the time of closure, whereas interim status facilities 
must identify the specific off-site unit that will be used. 
 
     We believe that this distinction in the regulations is 
reasonable because of the difference between the timing of closure 
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plan submittal for owners and operators of interim status units and 
owners and operators seeking a permit. Owners and operators of 
interim status units are not required to submit closure plans to 
the Agency until immediately prior to closure (see section 
265.112(d)). Facilities seeking a permit, on the other hand, must 
submit a closure plan as part of the permit application, which is 
typically submitted many years prior to closure. In the case of an 
interim status unit, where closure is imminent, the owner or 
operator can reasonably be expected to know the specific 
destination for the waste, whereas an owner or operator seeking a 
permit will typically be unable to identify a specific unit that 
will be available 10 or more years in the future. 
 
     The explanation above, of course, reflects EPA's 
interpretation of the Federal RCRA regulations. As you know, 
authorized States may have more stringent requirements. If you have 
any questions concerning this response, please contact Barbara 
Foster of the Permits and State Programs Division at (703) 
308-7057. 
 
Sincerely, 
Sylvia K. Lowrance, Director  
Office of Solid Waste 


