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UNITED STATES ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY 
 
Mr. Dennis Stefani 
Chemical Processor Inc. 
5501 Airport Way South 
Seattle, Washington  98108 
 
Dear Mr. Stefani: 
 
This is in response to your request of October 10, 1986, 
for a clarification of the March 16, 1983, Enforcement Policy 
( 48 FR 11157) and the rules applying to waste burned for energy 
recovery. 
 
Your problem concerns the interpretation of when in the 
process is the criteria of 5000 Btu/hr applied so as to allow 
waste to be burned for energy recovery in a cement kiln. 
 
EPA's interpretation is that the waste, as generated, 
should have an average Btu value of 5000 Btu/lb or greater to 
be considered a bona fide fuel.  Waste with an as generated 
heating value lower than 5,000 Btu/lb is considered to be in- 
cinerated when burned in a boiler or industrial furnace and 
is, thus, subject to the incinerator standards of Subpart O 
of 40 CFR Parts 264 or 265.  Such low heating value waste is 
considered to be incinerated even if it is mixed with other 
waste or fuel such that the mixture has a heating value higher 
than 5,000 Btu/lb. 
 
The intent of the policy is not to apply the Btu criterion 
to each individual chemical or hazardous constituent of the 
waste, but to apply it to the aggregate waste, as generated 
(i.e., before mixing).  Therefore the presence of low Btu value 
constituents would not preclude the waste from being considered 
a bona fide fuel that is burned for energy recovery. 
 
Please feel free to have any concerned party at the Washington 
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Department of Ecology call me at (202) 382-7934 for any further 
clarification. 
 
Sincerely, 
 
 
Marc Turgeon 
Environmental Scientist 
Waste Combustion Section 


