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June 18, 1990 
 
James L. Boyland, Vice President 
Recovery Corporation of America 
Environmental Affairs 
West 17th Street 
New York, New York  10011 
 
Dear Mr. Boyland: 
 
It is EPA's pleasure to respond to your letter of May 29, 1990 regarding the agency's requirements for 
mailing sharps from covered states.  Your letter requested clarification on specific issues concerning 
packaging and labeling; sharps container specifications; registered mail return receipts and the 
requirements for mailing directly to a destination facility or intermediate handler.  The information below 
should provide the clarity that you desire concerning these issues. 
 
1. Packaging and Labeling 
 
Regulated medical waste must meet specific packaging criteria in accordance with 40 CFR Section 
259.41(a). These packages must be: 
 

a.) rigid;  
b.) leak-resistant; 
c.)   impervious to moisture; 
d.) have a strength sufficient to prevent tearing or bursting under normal conditions of use 

and handling; and 
e.)   sealed to prevent leakage during transport. 

 
 These general performance standards for packaging have been developed to allow the 
generator to use one or more types of containers.  This approach provides the generator with the 
flexibility to meet the packaging criteria using a variety of methods. 
 
 Generators must label each package of regulated medical waste before transporting or offering 
for transport off-site in accordance with 40 CFR Section 259.44.  The packages requiring labeling are 
those which meet the packaging requirements or performance standards previously states above. 
 
 Section 259.44 provides labeling requirements for two categories of regulated medical waste.  
The first category addressed untreated regulated medical waste.  These are regulated medical waste that 



have not been treated to substantially reduce or eliminate its potential for causing disease.  Therefore, 
each package of untreated medical waste must have a water-resistant label affixed to or printed on the 
outside of the container.  The label must have the words “Medical Waste”, or “Infectious Waste” or 
display the universal biohazard symbol.  Inner packages, such as red bags, do not require a label. 
 
 The second category includes treated regulatory medical waste.  These are regulated medical 
waste that have been treated to substantially reduce or eliminate its potential for causing disease, but has 
not yet been destroyed (i.e., ruined, torn apart, mutilated or made unrecognizable).  Therefore, treated 
regulated medical waste does not require labeling, but are required to be marked according to Section 
259.45. 
 
2. Sharps Container Specifications 
 

In addition to requirements stated in item 1 of this letter, generators must package, sharps and 
sharps with residual fluids in packaging that is puncture-resistant. 
 
3. Registered Mail Return Requested 
 
 Generators who meet the conditions of Section 259.50 (e) (2) (i) who transport used and 
unused sharps (as described in Section 259.30(a)) are exempt from the requirements of using a 
transporter with an EPA identification number and from using the tracking form when mailing used and 
unused sharps through the U.S. Postal Service.  These conditions apply when the below listed criteria 
has been meet, as follows: 
 

a.)  The package is sent by registered mail requiring a return receipt that indicates to whom, 
signature, date, and the address where the package was delivered; and 
b.)  The generator keeps a shipment log and maintains the original receipt and the returned 
registered mail receipt as required by Section 259.54(b)(3). 

 
The above requirements for the mailing of sharps, are documented in Section 259.5(c). 
 
4. Mailing Directly to a Destination Facility or Intermediate Handler 
 
When the regulated medical waste is being shipped through the U.S. Postal Service to a location other 
than the destination facility then this facility would be considered a transfer facility and would be required 
to obtain an EPA transporter ID number. 
 



A copy of the 40 CFR Part 259 is attached for your future reference.  If there are any questions 
concerning this response, please contact Othalene Lawrence at (202) 245-35409. 

 
       Sincerely, 

 
 
 

Mike Petruska, Chief  
Waste Characterization Branch 

 
Attachment 
 
 
FaxBack #  11525 
 


