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MEMORANDUM 
 
SUBJECT:    Status of State Permits Issued Before a State  
            Receives RCRA Phase II Authorization 
 
FROM:       Rita M. Lavelle 
            Assistant Administrator for 
               Solid Waste and Emergency Response (WH-562-A) 
 
TO:         Program Implementation Guidance Addressees 
 
ISSUE 
 
Once a state is authorized for a component of Phase II,  
what is the status of hazardous waste facility permits which  
the state issued prior to being authorized for the component?  
Can they be considered RCRA permits?  What is the status of  
an EPA-issued federal permit in a state authorized for a  
component of Phase II? 
 
DISCUSSION 
 
Prior to being authorized for a component of Phase II a  
state may require facilities that treat, store, or dispose of  
hazardous waste to obtain a state permit.  there are no pro- 
visions within RCRA or the federal hazardous waste regulations 
for designating these pre-authorization state permits as RCRA  
permits.  RCRA permits can be issued only by EPA or an author- 
ized state.  Authorization requirements ensure that an author- 
ized state will be using procedures substantially equivalent 
to the federal permitting procedures (state procedures must,  
of course, meet the requirements of Section 7004(b) of RCRA)  
and will be requiring compliance with standards providing  
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substantially the same degree of protection as the federal  
technical standards (See 40 CFR 123.129). 
 
Before a state is granted Phase II authorization, five  
situations are possible for a hazardous waste management facility  
operating in a particular state.  In all of these situations  
RCRA Section 3005(a) applies.  That is, owners and operators of  
facilities that treat, store, or dispose of hazardous waste can  
legally do so only when they have a RCRA permit.  Also, RCRA  
Section 3005(e) applies, allowing qualified facilities to continue  
to operate under federal "interim status."  When the state receives  
interim authorization different results occur in each of the five  
situation as described below. 
 
      1)    A facility has neither a state permit nor a federal 
            RCRA permit (but does have federal interim status) 
             
      This situation is very straightforward.  The state must 
      eventually issue the facility a state RCRA permit.  Of  
      course, before the state could have obtained Phase I  
      interim authorization, it must have had some mechanism  
      in place to apply standards substantially equivalent  
      to federal interim status standards to all of the hazard- 
      ous waste management facilities within its borders. 
 
      2)    A facility has a state-issued permit but no federal 
            RCRA permit (but does have federal interim status) 
 
      This situation is also fairly straightforward; the state  
      must eventually issue a RCRA permit to the facility.  
      The facility can continue to operate lawfully until that  
      time, provided the facility will be subject to state  
      standards substantially equivalent to the federal  
      interim status standards.  The timetable for reissuance  
      can be negotiated between the Regional Administrator and  
      the State Director and is to be delineated in the Memorandum  
      of Agreement and discussed in the Program Description.  
      Legally, the state permit cannot be considered a RCRA  
      permit even if the state permit was issued using standards  
      and procedures that were eventually authorized.  However,  
      under these circumstances there would be very little reason 
      to reissue the permit in the near future, and the state  
      could plan to reissue the permit at the end of the current 
      permit term or at some other convenient time. 
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      3)    A facility has a federal RCRA permit but does  
            not have a state permit 
 
      In this situation the state can assume responsibility  
      for the administration of the RCRA permit if it has  
      explicit authority allowing it to directly administer  
      and enforce permits issued by the federal government.  
      As an alternative, the state can issue a RCRA permit to  
      the facility.  Where the state issues a RCRA permit, EPA  
      should suggest to the federal permittee that the permittee 
      should agree to the termination of the federal permit. 
      The EPA-issued RCRA permit cannot be terminated with- 
      out the agreement of the permittee unless one of the  
      causes for termination in 40 CFR 122.16 is present. 
 
      4)    A facility has both a federal RCRA 
            permit and a state permit 
 
      This situation is a combination of cases (2) and (3),  
      above.  The state must eventually issue a state RCRA  
      permit to the facility or can assume responsibility to 
      administer the federal permit if it has the authority  
      to do so.  The schedule for reissuance of the state 
      permits to be specified in the Memorandum of Agreement. 
      Since the facility has a federal RCRA permit, the urgency  
      for state reissuance of a state RCRA permit diminishes.   
      This would be especially true if the previous state  
      permit was issued using standards and procedures that  
      were eventually authorized. 
 
      5)    A facility has identical federal RCRA and 
            state permits that were issued jointly 
 
      In those situations where both permits are identical and  
      were issued jointly, EPA can propose its intent to con- 
      sider as RCRA permits the jointly-issued or identical  
      state permits when the Agency announces receipt of the  
      state's complete Phase II application.  In this last  
      situation, the RCRA permit can be terminated with the  
      agreement of the permittee (or for one of the causes  
      for termination in 40 CFR 122.16).  If the RCRA permit  
      is not terminated, then the facility will operate under  
      two identical permits. 
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      The assumption underlying all of the above scenarios is that 
      any EPA-issued permit continues in full force and effect after 
      Phase II authorization.  EPA-issued permits continue in  
      force until terminated either under 40 CFR 122.16 [see 40  
      CFR 123.6 (b)(1), 123.126 (c)(1) and 124.5(d)] or by the 
      agreement of EPA and the permittee.  Permittees with EPA-issued  
      permits thus would be subject to the requirements of 40 CFR 
      Parts 122 and 124 until their EPA-issued permits are terminated. 
      The permit terms and conditions, as well as the applicable  
      requirements of Part 122, would be the "requirement of  
      this subtitle" (Subtitle C) which EPA could enforce under 
      Section 3008 of RCRA. 
 
      EPA would prefer not to be administering and enforcing federal  
      permits in authorized states.  Thus, it is extremely desirable that  
      EPA and a non-authorized state coordinate their permitting activities 
      so that whenever possible they hold joint hearings and issue identi- 
      cal or nearly identical permits.  Then, upon authorization, those  
      state permits can be considered RCRA permits. Alternatively, it  
      would be extremely desirable for those states that are currently  
      making legislative or regulatory changes to incorporate in their 
      legislation (or in their regulations, if their legislative author- 
      ity is already broad enough to allow it) a provision allowing them  
      to summarily transform federal RCRA permits into state RCRA permits. 
      That is, the state would want to be able, through some very simple 
      procedure, to issue state RCRA permits incorporating all the terms  
      and conditions of the federal permits. 
 
DECISION 
 
      All facilities that treat, store, or dispose of hazardous 
      waste can do so legally only under a state or federal RCRA permit, 
      federal interim status, or a state analogue to interim status. 
      The only instance where a state permit that was issued prior to  
      Phase II authorization can constitute a RCRA permit is where the  
      state permit was issued jointly with and is identical to a federal  
      RCRA permit.  In such a case, when EPA receives the state's appli- 
      cation for Phase II, EPA should announce (as part of the Federal 
      Register notice of receipt of a complete Phase II application) its 
      Intent to consider the identical, jointly-issued state permits to 
      be RCRA permits and take comment on that intention.  At the time of 
      joint permit processing, EPA should also announce such an intent 
      if the state is one that may seek Phase II interim authorization. 
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      Except for the above situation where joint identical state and  
      federal permits occurred, all state permits will need to be modified  
      or reissued by the state as RCRA permits once the state is author- 
      ized.  The schedule for reissuance can be negotiated between the  
      state and the Region and must be delineated in the Memorandum of 
      Agreement and described in the Program Description.  In those cases 
      where there are previously-issued federal RCRA permits, the state  
      may possess the authority to assume the administration of those 
      permits, thereby negating the need for issuance of a state  
      RCRA permit.  EPA-issued RCRA permits cannot actually be terminated 
      without the agreement of the permittee unless one of the causes  
      for termination in 40 CFR 122.16 is present. 
 


