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9443.1985(07) 
 
September 18, 1985 
 
WATER/METHANOL MIXTURE WASTESTREAM 
 
Mr. John Polich, P.E. 
Gabriel and Associates 
1814 North Marshfield 
Chicago, Illinois 60622 
 
Dear Mr. Polich: 
 
I am responding to your letter of July 18, 1985 requesting 
clarification of the RCRA permit requirements that apply to a 
specific wastewater stream, which is a mixture of methanol and 
water, and which possesses the following characteristics: 
 
     Volume (30,000-50,000 gpd) 
     5-day BOD (25,000 mg/L) 
     Suspended solids (300 mg/L) 
     Methanol (20,000 mg/L) 
 
This wastewater stream is a listed RCRA hazardous waste (EPA 
No. F003) under 40 CFR §261.21.  Since the waste is listed for 
the characteristic of ignitability and because it is a mixture of 
a solid and hazardous waste (§261.3(a)(2)(iii), it can only be 
exempted from all RCRA requirements if you can demonstrate that 
the waste is not ignitable.  To make this demonstration, you must 
follow the procedures in §261.21 using a representative sample of 
the wastewater stream.  If your waste is not ignitable, as a  
result of analysis according to these test methods, you should 
notify Mr. Horst Witschonke, Chief of the Illinois RCRA Unit, U.S. 
EPA Region V at (312) 886-0987.  He will evaluate the test data 
and consider exempting the waste from RCRA regulations. 
 
Another option is to seek approval from the local POTW, 
which has an NPDES permit, and which meets all the other 
requirements of 40 CFR §270.60(c) for a RCRA permit-by-rule, to 
accept your hazardous waste.  The POTW could allow you to pipe 
the wastewater stream directly into a sewer, pipe, or other 
similar conveyance at the point of generation, or to discharge 
the waste at the POTW.  In the latter case, the hazardous waste 
must continue to be manifested and transported according to the 
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RCRA requirements of 40 CFR Part 262. 
 
Finally, you should be aware of a new RCRA requirement 
(Section 3005(h)) mandated by the Hazardous and Solid Waste 
Amendments of 1984 requiring the owner of operator of an on-site 
RCRA facility to certify that he has a program in place to reduce 
the volume of quantity and toxicity of hazardous waste generated. 
(See 50 FR 28733-34, July 15, 1985.)  To comply with this 
requirement, I recommend that you consider reclaiming or 
recycling the spent methanol in the wastewater (see 50 FR 616- 
668, January 4, 1985 for the definition of hazardous waste 
recycling activities). 
 
If you have any additional questions on these permitting 
issues, please call Nancy Pomerlean at (202) 382-4500. 
 
Sincerely, 
 
 
Peter Guerrero, Chief 
Permits Branch 
 
cc:  Art Glazer 
     Bob Scarberry (WH-562B) 
     Horst Witschonke, Region V 
 


