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MEMORANDUM 
 
SUBJECT:  Regulation of Hazardous Waste and Used Oil Fuels (November 29, 1985) 
 
FROM:     Karen Walker, Environmental Scientist 
          Waste Management and Economics Division 
 
TO:       Michael Sanderson, Chief 
          RCRA Branch, Region VII 
 
This is in response to your memo of May 2, 1986, requesting 
clarification of whether the November 29, 1985, rules for burning 
of hazardous waste and used oil fuels apply to used oil that is 
burned in incinerators.  I also discuss two other issues your 
staff has raised:  whether the November 29 rules apply to the  
open burning of used oil and whether the hazardous waste fuel 
storage standards apply to burner facilities that pump hazardous 
waste fuel directly from tank trucks into a boiler. 
 
Incineration of Used Oil 
 
As I indicated in telephone conversation with Jack Coakley 
and Chet McLaughlin of your staff, the regulations specifically 
apply to the burning for energy recovery of hazardous waste and 
used oil fuel in boilers and industrial furnaces.  therefore, 
burning of used oil in incinerators is currently unregulated 
and the used oil fuel specification does not apply to such oil. 
If used oil exhibits a characteristic of hazardous waste and 
is burned in an incinerator, it is presently regulated under 
Subpart O.  This position is not an extrapolation of the marine 
and diesel engine discussion in the preamble (which was included 
primarily due to public comment and inquiries prior to promulgation 
of the rules), nor does it stem from an "interpretation" of the 
rule.  The rule simply and clearly applies to only that used oil 
that is burned in boilers or industrial furnaces (see §266.40(a)). 
 
We agree that it is somewhat inconsistent to regulate the 
burning of used oil in boilers and industrial furnaces but not 
the burning of used oil as auxilliary fuel in incinerators.  We 
did not extend coverage of the November 29 rule to incinerators 
because burning of any waste in an incinerator has been considered 
for regulatory purposes to be burning for the purpose of destruc- 
tion and not for energy recovery.  We have taken this position 
irrespective of the heating value of the waste and whether the 
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waste is actually used as auxilliary fuel because, to do otherwise, 
would potentially open up the energy recovery exemption to any 
waste with significant heating value when burned in an incinerator. 
Thus, without the policy that any waste burned in an incinerator 
is burned for destruction, owners and operators of hazardous waste 
incinerators could argue that their high heating value wastes were 
burned for energy recovery and therefore exempt for Subpart O. 
If high heating value hazardous wastes were coincinerated with 
non-hazardous waste, the owner or operator could argue that the 
incinerator is exempt from Subpart O because the hazardous waste 
is burned for its energy value.  This is an outcome we wanted to 
avoid. 
 
You should note that, if used oil is listed as hazardous waste, 
incineration of used oil would be subject to Subpart O unless the 
rule said otherwise.  This outcome will be considered as we deter- 
mine whether to list used oil as hazardous waste.  (Whether or 
not used oil is listed, standards for "incinerating" used oil are 
more likely to resemble the controls being developed for boilers 
and industrial furnaces burning off-specification used oil fuel 
than the Subpart O standards.) 
 
The May 2, 1986 letter from Chet McLaughlin to Dr. Paul Hipps 
of the Washington University School of Medicine incorrectly 
indicates that the November 29 rule applies to used oil burned in 
a pathological incinerator.  As I stated above, if used oil is 
burned in an incinerator, the November 29 rule does not apply 
and a permit is not required at the present time. 
 
Open Burning of Used Oil 
 
Your staff also forwarded to us an April 17, 1986 letter 
from Chet McLaughlin to fire marshals in Missouri.  This letter 
indicated that fire departments would not be allowed to burn off- 
specification used oil in training exercises.  I discussed this 
with Jack Coakley, who stated that the used oil is burned in open 
pits.  For the same reasons outlined above, such burning of used 
oil is not covered by the November 29, 1985, rules.  We have 
received similar inquiries from fire departments and have advised 
them that burning used oil in pits, drums, or containers constitutes 
disposal and is currently unregulated unless the used oil exhibits 
a characteristic of hazardous waste, in which case such burning 
would be other thermal treatment of hazardous waste.  If the used 
 
 


