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5.  Question:  Can an applicant submit information along with 
his Part B, for potential expansions to his facility and obtain 
a permit for those expansions when he has no definite expansion 
date.  40 CFR 270.10(f). 
 
Answer:  Yes.  The applicant, however, must submit information 
at the same level of detail as if construction were to begin 
immediately upon receipt of a RCRA permit or at a later date, 
consistent with a schedule of compliance specified in the permit. 
The Part B application must be in such detail that the permit 
writer can draft an enforceable permit and so that there can be 
meaningful public participation and review of the proposed facility 
and permit conditions.  In other words, he must fully satisfy 
all the information requirements of a Part B application and 
the Part 264 standards for a new facility.  This is difficult to 
do in the absence of specific plans.  In addition, when the 
applicant does finally decide to undertake the expansion, he 
must conform exactly to the plans and specifications contained 
in the permit.  Applicants without firm expansion plans should 
be encouraged to restrict their permit application to the existing 
facility and to request a major modification when the expansion 
plans and schedule are definite.  The applicant, however, should 
be warned that a major modification of this nature could, in 
effect, constitute a new application.  The applicant should also 
be advised of any relevant regulations regarding the procedures 
for expanding the capacity of a permitted facility. 


