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OSWER DIRECTIVE #9543.00-1 
 
October 3, 1985 
 
MEMORANDUM 
 
SUBJECT:  Applicability of PIG-82-5 and RSI #5 on Joint 
                    Permitting in Phase I Authorized States 
 
FROM:     Bruce R. Weddle, Director 
                 Permits and State Programs Division (WH-563-B) 
 
TO:       Robert L. Allen, Chief 
             Waste Management Branch (3HW30) 
 
Thank you for your memorandum of July 15, 1985, in which you 
asked for clarification on several issues relating to permits 
jointly-issued by EPA and a State with Phase I interim 
authorization.  This memo addresses your concerns in the same 
order in which you stated them on page 2 of your memorandum. 
 
1.  You asked:  What is Headquarters' definition of "nearly 
identical" permits as used in PIG-82-5? 
 
A nearly identical State permit issued by a State with Phase 
I authorization would contain, at a minimum, no less stringent 
State analogues to all of the provisions that the jointly-issued 
Federal permit would incorporate.  A State permit could contain 
provisions which are more stringent than corresponding Federal 
provisions and still be considered "nearly identical".  State 
permit provisions that are broader-in-scope than the Federal 
program are not relevant in determining whether State permits are 
"identical" or "nearly" identical".  (See PIG 84-1 for a 
discussion of how to determine whether State provisions are 
broader-in-scope or more stringent.) 
 
2.  You asked:  Under what circumstances can jointly-issued, 
nearly identical permits be issued by a Phase I authorized State 
yet be considered RCRA permits after Final Authorization? 
 
Contrary to the approach described in #5 of PIG-82-5, we 
concluded that the EPA RCRA permit should not be terminated. 
While recognizing the State and Federal permits may have been 
issued jointly, receipt of Phase II or final authorization does 
not automatically convert the State permit into a RCRA permit. 
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Rather, the State must have RCRA permitting authority at the time 
of permit issuance.  Thus, were the EPA permit to be terminated 
prematurely, the facility would lose RCRA authority to operate. 
 
Nevertheless, EPA can use its discretion to avoid duplicate 
State and Federal efforts to enforce identical permit provisions. 
This is if the State were adequately enforcing its identical 
permit, EPA would not plan to devote enforcement resources to 
that facility. 
 
Subsequent to being granted final authorization, the State 
could reissue its permit as a RCRA permit or wait until the EPA 
RCRA permit expires.  When the State decides to issue a RCRA 
permit and the State is not authorized for HSWA provisions, the 
Region must determine whether and how the facility is affected by 
the HSWA requirements and either issue a permit for the HSWA 
provisions or a notice of its restitutional final decision that 
the facility is not affected by HSWA.  At the time of permit 
reissuance, the HSWA provisions must be considered even though 
they were not applicable when EPA issued the first permit. 
 
3.  You asked:  What effect will HSWA have on the provisions of 
PIG-82-5? 
 
HSWA mandates incorporation of certain requirements and 
prohibitions in all RCRA permits as of November 8, 1984.  Simply, 
a permit cannot be considered a RCRA permit unless it complies 
with all the applicable new requirements of HSWA.  A State must 
be specifically authorized for provisions of HSWA to issue a RCRA 
permit.  Thus the policy on joint permitting stated in RSI #5 
supersedes the policy of PIG 82-5.  (See RCRA Reauthorization 
Statutory Interpretation #5, July 1, 1985.)  In relation to PIG 
82-5, you will likely be issuing permits as described by 
situation #4, rather than situation #5.  That is, a facility will 
be jointly issued a State permit and a Federal RCRA permit. 
Since the facility has a Federal RCRA permit, the urgency for 
State reissuance of a State RCRA permit diminishes.  Unless there 
are extenuating circumstances, there is no compelling reason for 
a State to reissue a State permit to a facility which also has a 
Federal RCRA permit prior to the expiration of that Federal 
permit.  This would be especially true if the previous State 
permit was issued using standards and procedures equivalent to 
EPA's. 
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I trust that the above discussion answers your questions and 
concerns relating to jointly-issued permits prior to a Phase I 
State receiving final authorization. 
 
cc:  Permits Branch 
     State Programs Branch 
     RCRA Branch Chief, Region I, II, IV - X 


