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BULK LIQUIDS AND DRAIN/LEACHING FIELDS 
 
June 12, 1986 
 
MEMORANDUM 
 
SUBJECT:  Bulk Liquids and Drain/Leaching Fields  
 
FROM:     Marcia E. Williams, Director  
          Office of Solid Waste (WH-562) 
 
TO:       James H. Scarbrough, Chief 
          Residuals Management Branch 
          Region IV 
 
This is in response to your April 30, 1986, memorandum 
concerning the April 7, 1986, note I received from Jack Lehman  
addressing two issues that you are concerned about.  You believe  
Mr. Lehman misunderstood your point on both issues.  
 
Regarding bulk liquids, we disagree with your conclusion 
that Section 3004(c)(1) can and should be used to force "organic  
waste streams" toward incineration or other treatment other than  
"simple solidification" prior to the implementation of Section 
3004(d).  First, Section 3004(c)(1) applies only to "bulk... 
liquid hazardous waste or free liquids contained in hazardous  
waste".  It does not apply to non-liquid waste nor non-hazardous  
waste, as you imply.  Further, Section 3004(c)(1) says nothing 
about applying to organic waste, let alone forcing alternative 
technologies for organic wastes, nor does the legislative 
history.  Instead, as you are aware, other sections in RCRA  
address the disposal of specific hazardous constituents and  
wastes, including organic wastes, and the use of alternative  
treatment technologies (i.e., the land disposal restrictions 
requirements of Sections 3004(d), (e), (f), (g), (h), (i), (j), 
(k), and (m)).  The Congressional findings in Sections 
1002(a)(4), (b)(2), (b)(6), and (b)(7) do not give different  
interpretive authority to EPA regarding the language of  
3004(c)(1) as you imply.  
 
Second, as we have previously discussed with you and your  
staff, the "10% rule" you propose is arbitrary and unsupportable.  
Different organics behave differently, and different  
solidification treatment systems behave differently for different 
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organics.  Thus, different concentrations of organics could  
effect the performance of solidification based on the organic  
type and solidification process.  We do not have information to  
support a 10% or any other percent rule.  
 
Third, as you point out, a "10% rule" is rather meaningless  
anyway because dilution still enables landfill disposal under  
your proposal.  
 
In summary, while we agree that a number of organic wastes  
(especially solvents) should not be placed on the land, it is  
through the land disposal restrictions provisions cited above 
that Congress intended to address these wastes.  Section 
3004(c)(1) is simply concerned with treating bulk liquid 
hazardous waste, not hazardous constituents. 
 
Regarding your second issue concerning drain/leaching  
fields, these facilities are regulated under RCRA if they are  
surface drain fields and under the Safe Drinking Water Act (SDWA) 
if they are subsurface drain fields.  Surface drain fields for  
hazardous waste are regulated as land treatment facilities under  
Subtitle C of RCRA (40 CFR Parts 264 and 265, Subpart M). 
Surface drain fields for non-hazardous waste are regulated by the  
Subtitle D "Criteria for Classification of Solid Waste Disposal  
Facilities and Practices." 
 
Subsurface drain fields are regulated by the Office of  
Drinking Water, Underground Injection Control Program (UIC),  
which develops regulations under Part C of the SDWA.  Under these  
regulations, septic tank and drain field systems are classified 
as either Class IV or Class V injection wells.  If the waste is a  
hazardous waste or radioactive waste and is injected into or  
above a formation which contains an underground source of  
drinking water within one quarter mile, the septic system is a  
Class IV injection well.  The construction, operation, and  
maintenance of Class IV injection wells are generally prohibited  
by 40 CFR 144.13 (copy attached).  Further, Section 7010 of RCRA  
prohibits underground injection of hazardous waste into a  
formation or above a formation which contains an underground  
source of drinking water within one quarter mile of the injection  
well.  This prohibition became effective May 9, 1985.  As I 
understand your issue, the facilities you described are Class IV 
wells and are, therefore, prohibited.  If the waste in the septic  
system is neither a hazardous waste nor radioactive waste and the  
septic system serves a multiple dwelling, business establishment,  
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community, or regional business establishment, the septic system  
is a Class V injection well.  For further information on the UIC  
program contact Mario Salazer (FTS 382-5361) in the Office of  
Drinking Water.  
 
I hope this clarifies our position on both issues.  
 
 


