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UNITED STATES ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY 
 
DEC 12 1988 
 
Mr. Larry Drake 
Manager, HWST Programs 
ENSR Constructors 
3000 Richmond Avenue 
Houston, TX  77098 
 
Dear Mr. Drake: 
 
This is in response to your letter of October 4, 1988, to  
Bill Kline of my staff, requesting clarifications of the 
regulations addressing secondary containment systems.  I will 
address each of the five questions you raised in the same order 
as presented in your letter. 
 
In your first question, you ask if secondary containment 
systems for new tank systems must be certified by an indepen- 
dent, qualified, registered, professional engineer (IQRPE).  As 
you will note, 40 CFR 264(5).192(a) of the revised hazardous 
waste tank system standards does require that an IQRPE review 
and certify a written assessment for each new tank system and 
component.  This requirement likewise applies to secondary 
containment systems because the term "tank system", as defined 
in 40 CFR 260.10, includes the containment system.  It is EPA's 
intent that all new primary containment as well as secondary 
containment systems to properly designed and installed (and 
certified as such) prior to the use of the structure. 
 
Similarly, new secondary containment systems for existing 
tank systems must be certified by an IQRPE.  The Agency's 
position of ensuring the complete containment of hazardous 
wastes managed in storage/treatment tank systems requires 
assurance that such structures have proper structural integrity, 
compatibility with the waste to be managed, corrosion protection 
(if necessary), etc.  The certification of such by the IQRPE 
serves this need.  The requirement for IQRPE certification, in 
fact, extends to all new tank system components. 
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You also asked if a secondary containment system must be 
designed to prevent lateral migration of the waste in the event of 
catastrophic failure of the tank or ancillary equipment.  That is, 
for example, should a secondary containment system be designed and 
constructed with a capability to withstand and contain the impact 
of an overland tidal-like wave of waste resulting from a spon- 
taneous worse-case failure of a tank wall, similar to that  
experienced in the collapse of the Ashland Oil Company tank on  
January 2, 1987?  Simply, the answer is no, but let me elaborate 
on this matter. 
 
In the process of developing the revised hazardous waste tank 
system standards, EPA identified the causes of tank system 
failure.  Thus, the revised standards are designed to address 
these causes of releases and thereby prevent the introduction of 
hazardous waste into the environment.  For example, much emphasis 
is placed on the proper design and installation of tank systems, 
including secondary containment systems.  We believe that if the 
owner or operator complies with these regulations and likewise 
adheres to proper operation and maintenance of the tank system, 
the secondary containment system will rarely, if ever, be needed. 
Also, the regulations require that special consideration be given 
to the design of tank systems located in areas that pose risks of 
seismic activity or flooding.  In addition to being able to 
contain at least 100% of the volume of the largest tank within the 
containment structure, many secondary containment structures may, 
to some degree, be able to handle a catastrophic failure due to 
the requirement that such structures must be designed to handle 
the precipitation resulting from a 25 year, 24 hour storm. 
 
The bottom line is that we are confident that the standards 
for hazardous waste tank systems are completely adequate for fully 
protecting the environment under all but the rarest of circum- 
stances.  Although compliance with the regulations should 
eliminate most catastrophic failures, the Agency recognizes that 
no system can provide an absolute zero risk.  Because of the type 
and frequency of catastrophic failures that could still occur 
(e.g., airplane crash), the Agency does not believe it necessary 
to mandate that secondary containment systems be designed and 
constructed in anticipation of such catastrophes. 
 
Another question you raised regards the required reactionary 
capability and effectiveness of an automatic shut-off device as 
mentioned in 40 CFR 264(5).193(f)(4).  This is an issue that EPA 
perhaps needs to more definitively address with regard to 
hazardous waste tank systems.  We have to some extent addresses 
this issue in a recent Federal Register notice (53 FR 34084,  
September 2, 1988).  As you know, it is EPA's intent to prevent 
the migration of hazardous waste into the environment. 
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Therefore, a device that is designed to automatically 
shut-off the flow in a pipe should a failure occur in the piping 
must ensure that a minimum of waste is released.  Of course, the 
greater the quantity of waste released, the greater is the  
facility's potential clean-up costs.  In lieu of specifying that 
automatic shut-off devices be capable of restricting a release 
to a defined quantity, we have allowed the permitting authori- 
ties the discretion to approve the use of these devices, in 
accordance with those constraints provided by the facility's 
piping system, e.g., pipe size, amount of piping, and pressure. 
The acceptance of a particular automatic shut-off device is 
predicated on its demonstrated capability to meet the underlying 
intent to minimize, to the extent feasible, the quantity of 
waste that might be released in a failure of the piping system. 
Subsequent to promulgation of the hazardous waste tank system 
standards, the Agency has developed specific requirements for 
automatic shut-off devices used on Subtitle I underground 
storage tank system (see 53 FR 37082, September 1988). 
 
The data in this notice reflects EPA's most recent thoughts 
on this issue.  As you will notice, §280.44(a) of these 
regulations requires that such devices be capable of detecting 
leaks of three gallons per house at 10 pounds per square inch 
line pressure within 1 hour.  We are considering whether to 
apply those same criteria to automatic shut-off devices on 
hazardous waste tank systems. 
 
The final question in your letter seeks clarification of the 
term "pressurized" as applied to aboveground piping in 40 CFR 
264(5).193(f)(4).  EPA has not assigned a specific numerical 
value to distinguish pressurized from non-pressurized piping. 
Many aboveground tanks use a pipe located at or near the bottom 
of the tank to transfer waste from the tank.  Such piping, due 
to the inherent static head provided by the level to which the 
waste is stored in the tank, could technically be referred to as 
"pressurized" piping.  However, the Agency's intent in using 
this term in 40 CFR 264(5).193(f)(4) is that only aboveground 
piping through which waste is transferred via a pump (not 
including suction pumps) be referred to as being pressurized.   
It is intended that aboveground pressurized piping when used in 
conjunction with an automatic shut-off device represent a 
situation whereby such a device is used with a known positive 
"constant" pipeline pressure as provided by a pump. 
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If you have any further questions on these or other issues 
related to the technical standards for hazardous waste tank 
systems, please call Bill Kline at (202) 382-7917. 
 
Sincerely, 
 
Original Document signed 
"R. Donetti for" 
 
David Bussard 
Acting Director 
Waste Management Division 
 
 
cc:  Bill Kline, WTB 
 
bcc: Robert Tonetti, WMD 
     James Berlow, WTB 
     Chester Oszman, PSPD 
     Kirsten Engle, OGC 
     Timothy Kasten, OWPE 
     Thomas Schruben, OUST 


