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TOTALLY ENCLOSED TREATMENT EXEMPTION AND ACCUMULATION 
PROVISIONS APPLICABILITY TO AN ASH TREATMENT FACILITY 
 
AUG 28 1987 
 
Mr. Marc R. Wolman, P.E. 
ENER GROUP, Inc. 
The Thomas Block 
116 Commercial St. 
Portland, Maine  04101 
 
Dear Mr. Wolman: 
 
This letter is in response to your letter dated July 9, 1987 
sent to Mike Petruska, Office of Solid Waste.  Your questions 
concern the applicability of the totally enclosed treatment 
exemption for your ash treatment facility and the applicability 
of other RCRA regulations for your facility.  Your letter addresses 
a hypothetical waste treatment facility that includes incineration 
for purpose of energy recovery.  The ash from the incinerator is 
mixed with a non-hazardous reagent, which you state substantially  
reduces metal leachability and EP toxicity levels.  You also 
state that the reagent addition vessel and mixing apparatus  
prevent releases of any hazardous material into the environment. 
The Agency does not believe that the totally enclosed treatment 
exemption applies to the system you describe, for the reasons 
explained below. 
 
The definition of a totally enclosed treatment is defined in 
40 CFR 260.10 as (1) being directly connected to an industrial 
production process and (2) constructed and operated in a manner 
which prevents the release of any hazardous waste or any constituent 
thereof into the environment during treatment.  For your information, 
I have enclosed the regulatory clarification of a totally enclosed 
treatment facility issued by EPA is 1981. 
 
In your hypothetical waste treatment process, you state that 
the incinerator is considered an industrial process.  The Agency 
disagrees with your interpretation and instead, considers the 
incinerator as a waste treatment process.  Therefore, the ash 
treatment cannot quality as a totally enclosed treatment facility 
because (1) it is not connected to an industrial process and  
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(2) the incinerator stack is open to the air which would inevitably release    sore 
hazardous constitutents to the environment. 
 
As you have requested, the other applicable RCRA regulation 
that would apply to your facility is the small quantity generators 
rule (40 CFR 261.5).  This rule allows generators of 100-1000 
KG/month to accumulate waste on-site in tanks or containers 
for up to 180 days (or 270 days if they must ship their waste over 
200 miles for treatment or disposal).  Generators of more than 
1000 kg/month only are allowed to accumulate waste in tanks or 
containers for up to 90 days.  In either case, the generator 
would be exempt from the permitting process for treatment that 
occurs in the accumulation tank (see 51 FR 10146). 
 
In summary, your hypothetical treatment facility would not 
meet the totally enclosed treatment facility exemption because the 
incinerator is not considered an industrial process.  Therefore, 
the ash system is not connected to an industrial process but 
connected to a waste treatment process that produced a hazardous  
material as a residual.  However, some flexibility with respect 
to permitting your treatment system my exist if it can be described 
as treatment in an accumulation tank as described in the preamble to 
the small quantity generators rule.  If you should have any 
questions or clarification, please contact Monica Chatmon of my  
staff at (202) 475-7236. 
 
Sincerely, 
 
 
James Berlow, Chief 
Treatment Technology Section 
 
cc:  Robert Dellinger 
     Robert April 
     Michael Petruska 


