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CONTAINMENT AND DETECTION OF RELEASE FROM HAZARDOUS STORAGE 
TANK SYSTEMS 
 
UNITED STATES ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY 
JUN -3 1988 
 
Messrs. Daniel W. Conway and  
   Victor O. Marz, Jr.  
Owen Ayres and Associates, Inc.  
2445 Darwin Road  
Madison, Wisconsin  53704 
 
Dear Messrs. Conway and Marz:  
 
This letter is in response to your letter of May 16, 1988, to  
me, requesting confirmation of several points that we discussed  
during our May 11 telephone conversation.  The focus of our  
conversation was the 40 CFR 264.193 requirements for containment  
and detection of releases from hazardous waste storage tank  
systems.  
 
In 40 CFR 264.193 (c)(3), a leak detection capability must be 
provided integral to a secondary containment system.  As i  
mentioned in our conversation, daily visual monitoring may be an 
acceptable means of leak detection, where appropriate.  For 
example, daily visual monitoring would be appropriate for most  
tanks that are elevated above ground-level such that the entire  
external surface area of the tank can be inspected.  If the  
external bottom of the tank is not accessible for visual inspec- 
tion, e.g., it is set directly on a foundation, the appropriate- 
ness of visual leak monitoring is dubious, pending an acceptable 
demonstration by the tank system owner/operator that a prompt and  
reliable means of leak detection is provided.  
 
The system that you propose to use in which a tank is placed  
on a grooved concrete pedestal above the secondary containment  
system may provide an acceptable means of leak detection.  You may  
want to consider sloping the grooves in the concrete pedestal to  
enhance the leak detection capabilities of the system further.  
Also, remember the concrete must be impermeable.  The final 
determination as to the acceptability of your proposed design  
will be made by the appropriate EPA Regional or State authority.  
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The other point for which confirmation was sought involves  
the required capacity of a secondary containment system.  As  
40 CFR 264.196(e)(1)(i) and (ii) provide, the secondary contain- 
ment system must be designed/operated to contain 100% of the  
largest hazardous waste tank within its boundary.  If the  
secondary containment system is exposed to precipitation, an 
additional capacity equal to the precipitation from a 25-year,  
24-hour rainfall event must also be provided. 
If you have any further questions on these or other issues  
regarding the standards for storage/treatment of hazardous waste  
in tank systems, please call me at (202) 382-7917.  
 
Yours truly, 
 
 
William J. Kline  
 
cc:  Bob April 
     Bob Dellinger  
     Chet Oszman  
     Carrie Wehling  
     Suzanne Rudzinski  
     Matt Hale 


