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July 1, 1987 
 
Bernard E. Cox, Jr., Chief 
Hazardous Waste Branch 
Land Division 
Alabama D.E.M. 
1751 Federal Drive 
Montgomery, AL  36130 
 
Dear Mr. Cox: 
 
This is in response to your letter of June 11, 1987, 
requesting clarification of EPA's policies concerning the 
regulatory status of on-site treatment by generators under 40 CFR 
§262.34.  The following addresses, first, EPA's general policy in 
this area, and then the specific container-related examples you 
provided. 
 
1.  General policy.  Although you appear to believe that EPA 
has amended its interpretation of the hazardous waste rules in 
March 1986, EPA actually discussed the relationships between 
storage treatment, and disposal in the preamble of the 
January 12, 1981 Federal Register.  (See 46 Federal Register 
2806-2808).  In particular, EPA noted that treatment can occur 
either at a disposal or a storage facility and that the conduct 
of treatment does not affect a facility's regulatory status. 
(Id. at 2808.)1/  Nothing in §262.34, or in preambles 
specifically related to the section (often called the "90 day 
generator" rule) preclude treatment.  EPA believes that treatment 
activities should similarly not affect the regulatory status of 
90-day generators. 
 
Of course, EPA's most important consideration is protection 
of human health and the environment.  In discussing treatment at 
storage facilities, EPA noted that the general requirement of 
§264.17, which applies to all storage facilities, addresses 
hazards posed by ignitable, incompatible, or reactive wastes. 
(See 46 Federal Register 2806; January 12, 1981.)  EPA concluded, 
therefore, that the most serious hazards likely to be posed 
during treatment would be addressed under these provisions. 
(Id) Ninety-day generators similarly must comply with special 
 
                   
1/ We view this preamble discussion as more definitive than 
the statements and guidance you quote from 1980. 
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requirements for ignitable, reactive, or incompatible waste under 
Subparts I and J of Part 265 (referenced by §262.34). 
 
Finally, EPA notes that treatment often renders waste less 
or nonhazardous, or more amenable for further treatment, 
recycling, etc.  The hazard posed by waste shipped off-site can 
thereby be reduced, and recycling can be promoted.  A requirement 
to obtain a permit for any on-site treatment would very likely 
discourage such practices. 
 
2.  Treatment in containers.  Although nothing in §262.34 
specifically precludes treatment in containers, 90-day generators 
are subject to the container management standards of Part 265, 
Subpart I.  One provision of Subpart I (§265.173(a)) requires 
that containers be kept closed during storage, except when adding 
or removing waste.  Other sections of Subpart I provide that 
containers must be handles to prevent leaks or ruptures 
(§265.173(b)), and address hazards pose by incompatible, 
reactive, or ignitable waste (§§265.172, 265.176, and 265.177). 
These requirements limit the extent that treatment could occur in 
containers.  The examples you provided (burning in open drums or 
tanks) would be considered open burning under �260.10, and as 
such, would generally be recognized as a method of disposal. 
Disposal does change a facility's regulatory status, and is not 
allowed under §262.34.  Further, open burning (except for certain 
explosive wastes) is prohibited under §265.382.  Finally, if 
there are cases of treatment that do not appear to be adequately 
regulated under §262.34, EPA can take action to mitigate an 
imminent hazard under RCRA Section 7003. 
 
Please feel free to contact Michael Petruska at 475-6676 if 
you have any further questions. 
 
Sincerely, 
 
 
Marcia Williams, Director 
Office of Solid Waste 
 
bcc: James Scarbrough, Chief 
     Region IV Residuals Management Branch 
     Hazardous Waste 
     Division Directors, Regions I-X 
 


