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LAB PACKS - LAND DISPOSAL RESTRICTIONS ASPECTS 
 
UNITED STATES ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY 
 
August 8, 1990 
 
William J. Ziegler 
Vice President of Health, 
Safety and Environmental Affairs 
ThermalKEM, Inc. 
454 S. Anderson Rd. 
BTC532 
Rock Hill, SC  29730 
 
Dear Mr. Ziegler: 
 
This letter responds to your request of July 12, 1990, for 
clarification of the following aspects of the land disposal 
restrictions rule for lab packs as published on June 1, 1990 (55  
Federal Register 22520): 
 
(1)  EPA's Rationale for excluding EPA Hazardous Waste Codes 
     P046, P111, and U163 from Appendix IV, and 
 
(2)  whether §265.316(f) requires that fiber drums used for 
     disposal of lab pack waste be overpacked in steel 
     drums. 
 
In response to your first question, EPA inadvertently 
excluded P046, P111, and U163 from Appendix IV.  You are correct 
in stating that these wastes are incinerable and should be 
included in Appendix IV. 
 
With respect to your second question, lab packs destined for 
incineration in fiber drums are not required to be placed in 
metal or steel containers.  Paragraph (f) states that persons who 
incinerate lab packs prior to landfilling "may use fiber drums in 
place of metal outer containers" (emphasis added) ... However, 
fiber drums used in this manner must be overpacked with inside 
containers and absorbent material as described in §265.316(b). 
This provision does not require the use of metal shipping 
containers; however, it continues to require safe packaging and 
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management of lab pack waste. 
 
I hope that this letter adequately address your concerns.   
If you have additional questions, you may contact Rhonda Craig at 
382-7926. 
 
Sincerely, 
 
 
Richard Kinch, Chief 
Waste Treatment Branch 


