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            Under RCRA 
 
FROM:       Don R. Clay 
            Assistant Administrator 
 
TO:         Stephen R. Wassersug, Director 
            Hazardous Waste Management Division 
 
            Marcia Mulkey, Regional Counsel 
            Office of Regional Counsel 
 
      In your memorandum of May 16, 1990, you requested guidance on 
the applicability of the National Oil and Hazardous Substances 
Pollution Contingency Plan (NCP) to the final National Priorities 
List (NPL) sites being addressed pursuant to RCRA corrective action 
authorities. Specifically, you question whether the NCP mandates, 
for sites being addressed under RCRA, specific cleanup procedures 
and deletion criteria for site cleanup and ultimate removal from 
the NPL which are not requirements of RCRA 3008(h). You are 
concerned that a site that is considered by RCRA to be remediated, 
may not be able to be removed from the NPL due to a failure to 
address an administrative or procedural NCP requirement. 
 
      Your memo refers to language in the proposed NCP which states 
that "it is appropriate to apply different and more stringent 
criteria in actions to delete based on deferral to other 
authorities." It also mentions examples of NCP requirements (e.g., 
the ROD must detail how the selected remedy attains ARARs and 
utilizes permanent solutions; a five-year review of remedial 
actions is required if hazardous substances remain at the site 
above certain levels; and State involvement requirements must be 
met) which are not required by RCRA Section 3008(h) actions. 
 
      In response to your inquiry, it should first be noted that the 
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final NCP states that EPA "has the discretion to use its 
authorities under CERCLA, RCRA or both to accomplish appropriate 
cleanup at a site, even where the site is listed on the NPL." 55 FR 
8698 (March 8, 1990). See also 54 FR 41009 (Oct. 4, 1989). Thus the 
Agency has clearly stated that RCRA authorities may be used at NPL 
sites. 
 
      Second, the "different" and "more stringent" criteria you 
referred to from the proposed NCP related to deletion of final NPL 
sites "based on deferral" to another authority. 53 FR 51421 (Dec. 
21, 1988). That draft policy has not been adopted by the Agency, 
and therefore, the preamble language is irrelevant. 
 
      The criterion that must be met before a site on the final NPL 
is deleted is that "no further response [at that site] is 
appropriate." 40 CFR 300.425(e) (55 FR 8845, March 8, 1990). Where 
a remedial action has been carried out under RCRA and there is no 
significant threat to public health or the environment, a CERCLA 
response should not be necessary. (See 40 CFR 300.425(e)(1)(iii)). 
In effect, where the RCRA program takes action at an NPL site, the 
CERCLA program simply delays the start-up of its Remedial 
Investigation/Feasibility Study (RI/FS) site assessment process, in 
order not to interfere with or duplicate the ongoing RCRA work. 
When the RCRA remedy is complete, the Agency will do an abbreviated 
RI (incorporating by reference in most cases, information from the 
RCRA cleanup) and make a determination of whether any CERCLA action 
is required. The Agency expects that sites cleaned up under RCRA 
corrective action would be considered "no action" sites under 
CERCLA. 
 
      The finding of no action should be set out in a close-out 
report in preparation for deletion from the NPL. The site close-out 
report should include appropriate documentation on the RCRA action 
(and any other action at the site under RCRA or CERCLA), and a 
finding that no further action under CERCLA is warranted for any of 
the units and areas of contamination. Site deletion can proceed 
when all necessary response actions have been completed. For more 
information, refer to the April 1989 OSWER Directive 9320.2-3A 
entitled "Procedures for Deletion and Completion of NPL Sites."  
 
      You also asked whether actions taken under RCRA section 
3008(h) at an NPL site must meet NCP requirements for remedy 
selection. Because no CERCLA remedy is being selected in a RCRA 
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corrective action situation, the remedy selection requirements in 
CERCLA Section 121 and NCP Section 300.430 do not have to be met in 
order to delete the site from the NPL. Therefore, the requirements 
of a ROD--for example, that it detail how the remedy will attain 
ARARs and utilize permanent solutions--do not apply to RCRA 
activities at NPL sites. 
 
      In addition, the formal State involvement discussed in Subpart 
F of the NCP does not apply to RCRA activities at NPL sites 
although the 3008(h) order should allow States to be kept informed 
of the progress of the RCRA corrective action activities, and 
include some type of State review of workplan submittals. 
 
It should also be noted that State concurrence and public 
participation are required prior to the deletion of all NPL sites, 
even if much of the site was addressed under RCRA corrective action 
authorities. NCP Section 300.425(e)(2)(4) (55 FR 8845). 
 
      With regard to the five-year reviews under CERCLA, these 
reviews are required only at sites where a CERCLA remedy has been 
selected and thus would not apply to sites where no action is taken 
under CERCLA (e.g., RCRA corrective action sites). However, as a 
matter of policy, the Agency may decide to include in the CERCLA 
five-year review program no-action NPL sites where RCRA corrective 
action has occurred and hazardous substances remain on site above 
levels that allow for unrestricted use and unlimited exposure. The 
Agency is presently considering whether five-year review would be 
appropriate at NPL sites where monitoring is already being 
conducted under a RCRA post-closure permit. 
 
      If you have any questions regarding these issues, please call 
Nancy Parkinson, OWPE, at 475-8729 or Larry Starfield, OGC, at 
245-3598. 
 
cc:   Hazardous Waste Division Directors, Regions I, II, IV-X; 
      Regional Counsels, Regions I, II, IV-X 


