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UNITED STATES ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY 
WASHINGTON, D.C. 20460 
 
October 12, 1995 
 
Mr. Scott Kuhn 
Corporate Compliance 
Laidlaw Environmental Services, Incorporated 
P. O. Box 210799 
Co1umbia, SC 29221 
 
Dear Mr. Kuhn: 
 
     This is in response to your letter of July 26, 1995 
requesting clarification of treatment, as defined at 40 CFR 
260.10, as it relates to hazardous waste fuel blending activities.  
You also present two interpretations of treatment related to fuel 
blending, and ask whether they are consistent with RCRA Subtitle C 
regulations. 
 
     As your letter correctly notes, there is no definition of 
"fuel blending" in the Federal regulations.  However, there are 
letters and memoranda that present Agency policy regarding fuel 
blending as discussed below. 
 
     Your first interpretation states that the consolidation or 
blending of compatible bulk or containerized hazardous waste into 
a tank or container for the purposes of efficient transportation 
or disposal would not be considered treatment, as long as there 
was no change in the physical, chemical or biological character of 
the waste, except for incidental reduction of hazards associated 
with the waste mixture which may occur.  In support of this 
interpretation, you note a letter from Sylvia Lowrance to 
Christopher Jaekels (March 1, 1990). 
 
     We generally agree with this interpretation, but with the 
following clarification.  You used the term "blending" to describe 
the combining of waste streams for efficient transportation or 
disposal.  However, the activities you described would not be 
considered "fuel blending" for regulatory purposes, so the use of 
the term "blending" may cause confusion on this point.  Also, 
please note that site-specific determinations would be made by 



RO 13764 

authorized States, because individual States may have regulations 
and policies regarding treatment that are more stringent than the 
Federal regulations. 
 
     Your second interpretation states that the blending of 
hazardous waste fuel with the intention of meeting a specification 
would be considered treatment, because the physical and chemical 
characteristics of the waste are being intentionally change so as 
to make the waste mixture amenable for energy recovery. 
 
     We agree with this interpretation.  I am enclosing a 
memorandum which I sent to the Regional Hazardous Waste Management 
Division Directors (October 17, 1994), that contains additional 
guidance on the regulatory status of fuel blending.  You will find 
that page 3 of this memorandum supports your interpretation by 
concluding that "Selective blending of hazardous waste fuels to 
meet a fuel specification...would constitute hazardous waste 
treatment requiring a permit." 
 
     Thank you for the opportunity to address your fuel-blending 
related questions.  If you have any further questions, please 
contact James Michael of my staff at (703) 308-8610. 
 
Sincerely, 
 
Michael Shapiro, Director 
Office of Solid Waste 
 
Enclosure 
 
cc:  Matt Hale, PSPD 
     Frank McAlister, PSPD 
     Jim Michael, PSPD 
     Jeff Gaines, PSPD 
     Jim Thompson, OECA 
     Steve Silverman, OGC 
     RCRA Permit Section Chiefs, Regions I-X 


